2015. február 24. 20:54

Steve Jobs, a digitális kor látnoka

A Géczi Zoltán szerkesztésében megjelent könyvben mindenféle számítástechnikában jártas arcok és újságírók dolgozzák fel fejezetről fejezetre a nemrég elhunyt üzletember életpályáját.

A Géczi Zoltán szerkesztésében megjelent könyvben mindenféle számítástechnikában jártas arcok és újságírók dolgozzák fel fejezetről fejezetre a nemrég elhunyt üzletember életpályáját.

Alapos mellényúlás

steve-jobs-ebook

A Jobs könyvet is a Play könyvesboltból töltöttem le, pontosan nulla forintért, ez éppen az az összeg amennyit ér. Egyrészt a kiállítása is csapnivaló, a fejezet eleji képek láttán mindig a főnököm arca jelent meg, aki a minimál design látványára úgy szokott reagálni, hogy ennek félkész hatása van.

(rosszabb napjain az odabaszott kifejezést használja)

Hát most pont ezt éreztem én is. Ha ehhez hozzátesszük a helyesírási hibákat, a sokszor magyartalan mondatokat, akkor már csak azt említeném még meg, hogy egy komplett fejezetet ékezetek nélkül írtak meg, majd a végére odabiggyesztették:

sent from my iphone

Ezt a levél végi pár szót amúgy is utálom, mert feleslegesen öntelt vagizásnak érzem, de az egész fejezet rendkívül zavaró olvasmányélményén ez még rúgott egyet.

Olvasás közben azon töprengtem, hogy ezzel az erővel akár jó könyvet is lehetett volna szerkeszteni, mert a téma érezhetően többet tartogatott. Jobs erősen arrogáns személyiségét szépen kidomborították, de az újra és újra előbukkanó környezet, a többi cég és munkatárs is érdekes lehetne, sajnos őket mindig visszatuszkolják. A legérdekesebb rész amikor Bill Gates és Steve Jobs közös beszélgetős estjét elevenítik fel.

Nagy csalódás volt a mindenki által agyonistenített egyetemi beszéde, direkt átfutottam még egyszer a neki szánt részt, hogy kihagytam-e valamit. Nem, az a beszéd szimplán közepes volt.

Érdekes figura volt Steve Jobs, ez azért átjön a könyvből, és elvitathatatlan, hogy felmérhetetlen hatása volt a számítástechnika fejlődésére. De így 4 évvel a halála után látszik, hogy az Apple is ki mert lépni az árnyékából és rájött, hogy nem volt minden szentírás, amit mondott csak erőszakos makacsság. Mindezek mellett szeretnék én úgy makacs lenni, mint Jobs.

És szívesen olvasnék egy értelmes könyvet róla. Valaki tudna ajánlani egyet?