2014. szeptember 30. 18:00

Killing (Gyilkosság), negyedik évad

Milyen szép is ez, pont egy éve írtam a Killing előző évadáról az akkori blogomon, akkor talán folytassuk is onnét, ahol akkor abbahagytam:

Nem csodálom, hogy nem rendeltek belőle negyedik évadot, pedig a sorozat nagy túlélő, és az utolsó képsorokból kiderül, hogy reménykednek is a folytatásban. Én erre nem vennék mérget, de a következő évad, ha lesz, remélem azzal kezdődik, hogy Linden egy cellában ülve vár a halálos ítéletére. Ebből még lehetne valami érdekeset kibogozni.
The Killing (Gyilkosság) 3. évad
We Are Creative Slaves, 2013. szeptember 30.

Azért elég nagy hercehurca után a Netflix átvette a sorozatot, a Killinggel másodszor történt meg a csoda: kasza után új évadot kapott. Igaz a negyedik már deklaráltan egy utolsó, befejező széria. Hat epizód, hogy kerek legyen a történet.

Míg a harmadik évad egyértelműen bukás volt a negyedik bizony újra hozta ugyanazt az izgalmat, amiért az első kettőben megszerettem. Van egy olyan halvány gyanúm, hogy a rövidített játékidő tett jót az évadnak, most csak hat epizód állt a készítők rendelkezésére, így tömöríteni, és vágni kellet. Az eredmény pedig egy sokkal pörgősebb, izgalmasabb sorozat lett.

[su_spoiler title=”Ha nem bánod a spoilert kattints ide!”]A történet onnan folytatódik, ahol az előző évad abbamaradt. Én azt reméltem Lindent egy cellába ücsörögve látjuk viszont, ehelyett Holderrel eltusolták a gyilkosságot, amit elkövettek és iszonyú idegesen igyekeznek feldolgozni a történteket. Közben jön egy új ügy, ami legalább olyan bonyolult, mint az első évad nyomoznivalója. A sorozat innentől két szálon fut, a nyomozás, amit Linden és Holder vezetnek és a nyomozás, amit ő utánuk folytat Holder régi társa. Maradjunk annyiban, hogy mindkét nyomozás felfedi a gyilkost, mégis egyfajta happy-end lesz a zárás.[/su_spoiler]

Nagy erénye volt ennek a hat résznek, hogy a korábbi évadban teljesen töketlen, végtelenül megvetett Reddick (Gregg Henry) karakterét milyen pillanatok alatt építették újra. Ha nem is lett belőle egy Poirot, de a szerencse rámosolyog és egy nyomot ad a kezébe, amin el tud indulni. Onnantól nincs megállás, ráharapott a témára és nem engedi ki a foga közül. Azt hiszem Reddick nyomozási módszerei közelebb állhatnak egy átlagos detektív mindennapjaihoz. Az is igaz, hogy az ő módszerére nem lehetne nagy sikerű sorozatot építeni.

Margaret Raynes (Joan Allen)
Margaret Raynes (Joan Allen)

Margaret, a bentlakásos iskola parancsnokasszonya volt a másik remek újonc a sorozatban, aki szintén rengeteget dobott a történeten. Neki és a diákokat játszó színészeknek sikerült megragadniuk a katonásdi leggyerekesebb lényegét, megmutatták mekkora baromság is ez az egész.

[su_service title=”Ez nem az a nő a Trónok Harcából?” icon=”icon: question-circle” icon_color=”#544741″]Én rendszeresen keverek össze színészeket, amin a feleségem bosszankodni szokott, de most végre ő is benézte! A Margaret Raynet játszó Joan Allen bár nagyon hasonlít, nem Michelle Fairley, a Trónok Harca és a 24 legújabb évadának színésznője.[/su_service]

Az utolsó évadnak sikerült elérnie mindent, amit vállalt: a történet befejeződött, a szereplők sorsával elégedettek lehetünk. Minden szál elvarrva. Mindezt sikerült úgy megoldani, hogy az ember csak sajnálni tudja, hogy a harmadik évadot úgy elcseszték, most látszott, hogy mennyi lehetőség lenne még a Killingben. Mindegy, vége van és szerettük.

[su_service title=”5 csillag” icon=”icon: star” icon_color=”#544741″]A Killing utolsó, negyedik, évada olyan jól sikerült, hogy még a kicsit érzelmekben disszonáns vége sem tudta elrontani. Sikerült elfeledtetni a tragikusan gyenge harmadik évadot.[/su_service]