2024. szeptember 29. 10:35

A Balaton legjobb arca

A Balaton a legtöbb embernek a nyár. Vakáció, sajtos tejfölös lángos, fürdés esetleg tókerülés a bicikliúton, borozás a tanúhegyek lábánál. Jó dolog a nyár a Balcsin, de szinte minden jobb a Balatonnál a nyáron kívül.

Egyrészt nincs annyi ember. Szinte csak a helyiek vannak. Persze ettől bolt sincs annyi, meg jóformán minden be van zárva, de az nem baj. A Balaton nyáron kívül nem alszik. Szép a tavasz, amikor a kertek még elvadultak és nyílnak mindenfelé (és összevissza) a virágok. A pecások kimerészkednek már csípős hajnalban a partra. A nyaraló tulajdonosok meg gondterhelten nézik mi fagyott el a télen és mikor kell először füvet nyírni. Szép a tél is, bár az élvezetéhez szükséges egy fűthető ház. Az a pár nap, amikor beáll a jég gyönyörű.

De a leggyönyörűbb arcát ősszel mutatja. Ősszel még ott van a nyár lendülete is. A nyaralók még üzemelnek, a biciklisek egy hétvége alatt mennek köröket a tó körül. Hullanak a levelek és az elhagyott kertekben a mókusok degeszre zabálják magukat a diókból. Ilyenkor szépek a fények, a legjobb kirándulni. Tekerni egyet a felső somogyi falvakban, keresztül a Bereken. Megenni egy jó ebédet a vendéglőbe aztán elnehezülten sétálgatni a langymeleg parton.

A legjobb.