2016. szeptember 17. 22:23

Kisoroszi szigetcsúcs

A kisoroszi szigetcsúcs remek célpont, ha Budapesten élsz. Viszonylag közel van és ha csak nem extrém magas a Duna vízállása, akkor mindig elég tiszta a víz a strandoláshoz. Gyönyörű a fekvése, a visegrádi várhegy alatt található, a folyó partjáról remek panoráma nyílik a Dunakanyarra.

A kisoroszi szigetcsúcs, mint turista célpont

Gyalogosan kicsit távoli célpont, de az biztos, hogy nagy emelkedőkre nem kell számítani. Választhatod az autóút szélét vagy a gátat is. Tökéletes viszont egy könnyű kerékpár túrára. Biciklivel pont bejárható táv, akár egynapos kirándulásnak is jó.

A szigetcsúcson rengeteg hely van sátrazni, így megéri esetleg kint tölteni az éjszakát és egy teljes hétvégi programmá alakítani a kirándulást.

[su_box title=”Reklám (x)” box_color=”#E3E3E3″ title_color=”#282828″ radius=”0″] [/su_box]

Rácz Kert büfé, köztisztaság

A szigetcsúcsra autóval is behajthatsz egy ideig, ahol egy kaszálóból kialakított parkolóban hagyhatod a kocsidat. Van parkolódíj, napi 500 forint volt 2016-ban.

A parkoló mellett található a Rácz Kert nevű büfé, ahol az italok mellett változó étlap vár. Van egy grill pultjuk, de ez számomra úgy tűnt, hogy változó intenzitással üzemel. A büfében lángos és palacsinta is van, de csak a készlet erejéig. (Minket kellemetlen meglepetésként ért, hogy amíg a rendelést leadtuk addig fogyott el a lángos, így csak palacsinta maradt.) A Rácz Kert egyáltalán nem 5 csillagos. Négy embernek a palacsintát egy mini papírtálcán adták egy szalvétával. A tálalás ennyi volt, ja és az ülőhelyek száma is erősen korlátozott.

Szintén nem tökéletes, de megoldott a WC és víz problémája. A meglehetősen nagy területhez egy pottyantós WC-sor tartozik, három-három fülkével. A körülményekhez képest tiszta és rendezett. Ugyanitt található egy nyomógombos kút is, ahonnét vizet tudsz szerezni. Sajnos a budik a parttól elég távol esnek, nincs is sok, ennek köszönhetően a bokrok alján mindenfelé gyanús papírokba és egyéb maradékokba botlunk.

Az egykor alaposan kiépített terület erősen elhanyagolt. A régi padok és asztalok vagy romokban, vagy teljesen benőtte őket a gaz és a csalán.

img_9493

A part és a fürdés

A fürdésre alkalmas részek nagy kövekkel borított árterek. A terület nagysága az aktuális vízállás függvénye. Érdemes vastag pokrócokkal, matracokkal felszerelkezni, mert hosszútávon a köves talaj elég kényelmetlen. Szintén érdemes a fürdéshez a gumiszandál, egyébként fájdalmas végigegyensúlyozni a köveken.

A sodrás itt nagyon erős, viszont a víz alacsony. Gyerekeknek is vannak pancsolásra alkalmas, nagy területek.

A nomád körülmények ellenére sokan vannak itt mindig. Kedvelt célpontja a kutyatartóknak is, így aki nem szeret kutyákkal együtt fürdeni ne ide jöjjön!