The Frankenstein Chronicles, az első évad

Mindig kedveltem Sean Beant, szerintem egy tök jó színész, az meg külön roppant szórakoztató, hogy állandóan kinyírják a filmekben. Amikor leültünk a The Frankenstein Chronicles első epizódja elé helyből az jutott eszembe, hogy na vajon most is? A blogból kiderül, meg ez most amúgy is spoileres lesz, óvatosan.

A The Frankenstein Chronicles remekül egyensúlyoz a legvégsőkig a misztikum és krimi határmezsgyéjén. Amikor végül letette a hatodik epizóddal a garast a misztikum mellett teljesen átírta az első öt részt. És ez piszok jó volt. Sean Bean remekül játszik és a többi szereplő is korrektül teszi a dolgát. Jó volt látni, ahogy Bean, John Marlott karakterében végre hosszan játszhat, kiteljesedhet, kifuttathatja teljességében a figurát.

De Marlott rendőrnyomozó buldog szívósságán kívül a sorozatot a rendkívül tömény és nyomasztó londoni miliő tette remekké. Olvasgattam a sorozatról, bár magyarul meglepően kevés blog és portál foglalkozott eddig vele, és mindenhol kiemelték, hogy William Blake, Mary Shelley és Dickens szerepeltetése milyen sokat adtak a sztorihoz. Tudja fene én ezt pont nem éreztem, sőt. Ezek azok a szálak, amiket szinte nyugodtan megoldhattak volna máshogy is, főleg Shelley sztoriját kellett nagykalapáccsal beleerőltetni a történetbe. (De végül sikerült.)

És London! Micsoda bűn és mocsok és kilátástalanság. Másrészről meg szép és rendezett, viktoriánus kirakat.
Állati jól dolgoztak a díszletesek, a kulisszák vitték el a fél sorozatot. Néhol lassú volt, néhol kicsit kanyargós, de az első pillanattól az utolsóig izgalmas maradt és ezzel már megvert egy csomó konkurens tévéadást.

Na, itt jön a spoiler, szóval óvatosan kattints

És igen, Sean Bean meghal, de új Frankenstein szörnyként gyorsan fel is élesztik!
A sorozat azzal ér véget – legalábbis eddig, nem tudom lesz-e még évad – hogy meglóg a főgonosztól.

Bosszút állni. Ismerős? Na, ugye.

Izgalmas krimi volt, amihez a műfajban megszokott önmarcangoló rendőrt Sean Bean remekül szállította, sőt sikerült kilépnie a a megszokott keretekből. Ehhez ügyesen a kezére játszottak a forgatókönyv írók a szifiliszes szállal, az ebből eredő bűntudattal és a folyamatos szörnyű haláltól való félelemmel.

Hat epizód után úgy ért véget az évad, hogy az akár egy befejezés is lehet. Hogy lesz-e új évad nem tudom, az IMDB-n még semmi infó róla, de ha lesz mindenképpen megnézem. Ha nem, akkor azt mondom:

ez így volt tökéletes.

 

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.

One thought on “The Frankenstein Chronicles, az első évad”

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.