Nyáry Krisztián: Igazi hősök

Igazi hősök

A történetek, a kiválasztott emberi sorsok ízléstől függően érdekesek. Engem a sportolók kevésbé izgattak. A Papp Lacis nyitósztori például kifejezetten érdektelen volt. Az úszó-vízilabdázó sztorija viszont engem is megfogott.

Nehéz objektíven kezelni ezeket az embereket, hiszen a céltudatosságuk majd mindegyiknél valamiféle világnézeti elköteleződést is jelentett, amivel vagy egyetértesz vagy nem. Nyáry Krisztián érdeme viszont, hogy mindegyikhez egyforma szeretettel és intelligenciával nyúlt. A hősiességnek hívott kitartáson kívül bemutatta a szereplő árnyoldalát is.

Jó könyv ez így harmincon túl is és jó könyv ez kilencven évesen is, de elsősorban a romantikára és lázadásra fogékony tinédzsereknek kéne kötelezővé tenni. Ezekből a sorsokból, ezeken a rövid, de kerek történeteken keresztül többet tanulhatnak a Monarchia, a két világháború közti ország és a kommunizmus magyar társadalomtörténetéről, mint bármelyik tankönyvből.

Hármast adtam rá a moly.hu adatlapon, mert minden kiválósága dacára nekem mint írás kicsit döcögős, egyenetlen színvonalú volt. Ám mindezek ellenére tiszta szívvel ajánlom olvasásra.

Borítókép: cultura.hu

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.