Mindenhol fényképek

Az elmúlt időszak tüntetésein mindig fényképezőgéppel voltam jelen. Engem elsősorban az emberek, a tömeg érdekel, mint fotótéma. Érdekes látni, hogy mennyien igyekeznek megörökíteni ezeket az eseményeket. Okostelefonok kameráival, kompakt gépekkel, amit épp meg tudnak szerezni, de az emberek folyamatosan fotóznak. A jövő fortepanja nem fog képhiánytól szenvedni az biztos.

De van egy másik érdekessége is a dolognak, biztos vagyok benne, hogy hozzám hasonlóan mások is szépen rendszerezik, archiválják a fotóikat. Én elmentem két felhőszolgáltatóhoz, meg két merevlemezre utána az anyagot. Ha majd egyszer egy kései unokám valamilyen adathordozón átnézi a képeket biztos meg fog lepődni, hogy mi értelme van ezeknek, ugyanúgy, ahogy én is csodálkozva nézem a déd-, és ükszülők lovas-huszáros fotóit. És így lesz majd egy másik ember is, a képen szereplő férfi leszármazottja is.

Mennyi kép, adat születik egy ilyen alkalommal. Ha mindannyian egy helyre tennénk fel a fotókat és rállítanánk egy okos robotot szerintem könnyedén rekonstruálni tudna, akár három dimenzióban is az eseményt.

Csodálatos ez. Alig több, mint száz éve még milyen kiváltságos dolog volt a fénykép, most meg…

 

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.

One thought on “Mindenhol fényképek”

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.