Mentőexpedíció (A Marsi)

De a leginkább az fájt, hogy mennyire kihagyták Mark Watney humorát és trágár stílusát. Az egész könyv, a karakter arra épül, hogy ez egy űr-cowboy, aki a jég hátán is megél. Szintén hiányoznak a geek-popkultúrális utalások is, amikkel a regény jól meg volt tűzdelve. Nem, nem várom el, hogy szolgaian másoljanak, de fele ennyi látvány is elég lett volna, ha cserébe visszakapunk valamit Watneyból. Egyébként Matt Damon szerintem jól játszott. Nem, nem Mark Watneyt, hanem azt a kitartó, hősies amerikait, akivé átformálták.

Matt Damon krumplit termeszt a Marson - Mentőexpedíció
Matt Damon krumplit termeszt a Marson

Egy pillanatra még vissza a látványhoz. 2,5 óra a játékidő és rengetegszer éreztem, hogy holt idők mennek csak azért, hogy látványosabb legyen az egész. Szájba lett rágva, hogy ez mennyire jól megcsinált produkció. Egyébként tényleg szép lett, tetszett a megvalósítás (a Bálna főleg), bár én magamban teljesen máshogy képzeltem el a dolgokat, de ez természetes. Mégis, ellettem volna anélkül, hogy tizenhét egyperces jelenetet látok, ahogy egy asztronauta belebeg a Hermes űrhajó egyik moduljába. Oké, értettem elsőre is.

Ugyanígy vagyok a marsi tájképekkel. Szép vörös sivatagot találtak a forgatáshoz, értem a homokot és köveket, nem kell belőle ennyi. Itt Watney az érdekes, nem a bolygó.

A könyvben is tudni lehetett, hogy Watney megmenekül, de egészen a végéig sikerült egyenletes színvonalon maradni. Az utolsó fejezet összecsapottsága fájt kicsit, de a filmnek – számomra – pont ez az íve nem volt meg. Onnantól, hogy a NASA tud kommunikálni Markkal a sztori ellaposodik, miközben a könyvben még mi minden vész jön, ajvé!

Egynek jó volt a film, igen és talán pár év, vagy talán egy jó évtized múlva valaki újra előveszi, leporolja és a regényhez méltóan leforgatja újra. Meg fogom nézni!

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.