Kétszer verik le rajtunk?

Elöljáróban csak annyi, hogy nem értek hozzá, így elhiszem, ha valaki közgazdász azt mondja, hogy hülyeség amit beszélek, a Déli pályaudvar esetében is fejet hajtottam a nálam okosabb előtt.

Szóval, azt olvastam, hogy a bróker ügyek miatt bennrekedt önkormányzati pénzeket az állam visszapótolja. (Lehet, hogy nem teljes mértékben, de jórészt igen, a gyorssegély meg már napokon belül érkezik.) Egyrészről értem, hogy nem tehetjük meg, hogy az önkormányzatokat ott hagyjuk az árok szélén: kapcsoljátok le a közműveket, zárjátok be az intézményeket aztán meglátjuk jövőre tudtok-e fizetni. Nem, ez abszurd.

De azt számolom, hogy az önkormányzatok (az irodai szleng szerint az önkormik) beszedték az adókból a pénzt, meg kaptak az adófizetők pénzéből, aztán azt befektették és elbukták. Most újra az adófizetők pénzéből segítik ki őket. Gyakorlatilag én meg Te, meg a szomszéd és a kollégák még egyszer kifizetjük ugyanazt a pénzt. Mondom, nem értek hozzá, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez a helyzet.

Fogalmam nincs, hogy törvényileg szabad-e kockáztatni a közpénzt, de ha én lennék a törvényalkotó, akkor nem engedném. Viszont akár szabad, akár nem én nagyon örülnék, ha azok az önkormányzatok, akik elbaltázták ezt a dolgot nem csak a brókerházakra igyekeznének kenni a felelősséget, hanem maguk is levonnák a konzekvenciákat. Jó leírom egyértelműen: mondjanak le a vérbe a polgármestereik.

Másrészről kicsit elegem van abból, hogy mindenki hülyeségét újra kifizethetjük. Az emberek felvették a hiteleket, hülyék voltak, a bankok meg szemetek én elhiszem, de ők vették fel a pénzt, ők költötték el, aztán mégis mindenki, pl. én, aki nem vett fel hitelt (de vettünk egy laptopot Zsófival hitelre, de azt mi ki is perkáltuk), fizeti meg az adósságmentést. És akkor most ugyanezt eljátsszuk az önkormányzatokkal is.

Úgy érzem lassan, hogy címeres ökör volt aki az elmúlt 15 évben nem vett fel egy rakás pénzt, mert úgyis elsikálják helyette a többiek a törlesztést. Jó, persze, túlzok, de mégis.

(Címlapfotó: rocketswag.com)

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.