Trónok Harca, a 6. évad

Nagyon kíváncsi voltam erre az évadra, hiszen itt a Trónok Harca sorozatnak már nem kellett kapaszkodnia Martin regényeibe. És ez a saját lábra állás borzasztó sokat változtatott a szérián miközben sokkal jobb lett.

Igen, én szerintem a Trónok Harca mindig is jobb filmsorozat volt, mint regény. Nem egyszer leírtam már, hogy Martin krónikus szófosásban és átgondolatlanul felesleges mennyiségű történetszálban gondolkozik miközben nem igazán jó író. Ebből aztán egy borzasztó jó alapanyag lett iszonyúan elcseszve.

A sorozat a kezdetektől fogva sokat húzott a regényekből, összevont és elhagyott szálakat és még így is végig rátelepedett az eredeti sztori irtózatos lassúsága. Nekem ezzel általában nem volt bajom, hiszen szeretem csak nézni is ezt a világot, ezeket a karaktereket, de mondjuk a második évad még számomra is csigatempójú volt.

Hát a hatodik évadról ezt egyáltalán nem lehet elmondani. Célegyenesre fordult a sztori és így aztán ezt az évadot be kellett áldozni a karakterek és sorsok történeteinek rendezésére. Rengeteg felesleges szereplő volt, rengeteg értelmetlennek tűnő mini-sztori és legnagyobb meglepetésemre ezeket mind lezavarták tíz rész alatt. Sikerült négy történetre és két kézen megszámolható szereplőre szűkíteni a kínálatot.

Igen, rengetegen meghaltak.

Az első pár részben ez persze visszaütött, hiszen akkor még annyi sztori futott, hogy kénytelenek voltak néhány egészen extrém-mozaik jellegű részt bemutatni. Ugráltunk ide-oda és inkább tűnt kavarodásnak, mint haladásnak, aztán egy-egy átvágott torok, betört fej vagy más látványos halálnem árán az egész egyre inkább kitisztult.

Ahogy az alább linkelt Trónok Harca ötödik évados összefoglalóban is jeleztem, ha igazán magunkba nézünk, akkor ez a sorozat a kezdeti állapothoz képest szinte egy lépést sem tett előre. A hatodik évadban sikerült megtenni az első, bátortalan lépést végre, de szinte még mindig az a helyzet, hogy lehetne innen is indítani az egész sztorit és nem lenne semmi hiányérzet.

Game of Thrones (Trónok harca) – 5. évad

Az ötödik évadhoz képest sikerült végre rendezni Sansa szerepét a sztoriban, megtudtuk azt Havas Jonról, amit már eddig is mindenki sejtett és végre lerendeztük a maradék Stark gyerekeket is. Ja és előkerült Benjen bácsi is, akire én hat évad óta vártam. Nagyobb összegben mertem volna fogadni, hogy elő fog még kerülni, bár az ötös lottót így érezném!

A hajtás után folytatom.

Trónok harca – George R. R. Martin

Pár hete a kollégám megkért, hogy segítsem ki egy mini honlappal, amit egy rokonának szülinapra adhat, egy rakás ebook letöltéssel. Az anyagot egy pendriveon kaptam meg és rengeteg könyv volt, amiket magamnak is elpakoltam. Köztük a teljes Tűz és Jég dala sorozat.

Évekkel ezelőtt már elolvastam az első könyvet és belekezdtem a másodikba is, de azt félbehagytam, finoman szólva sem voltam elragadtatva a könyvektől.

  •  Nem vagyok elájulva Martintól, mint írótól. Szerintem a tisztes mesterember szintjét üti meg.
  • Rohadtul irritáló, hogy kitekeri az angol neveket és szavakat. Ha csak meglátom a Ser megszólítást már szökik fel a vérnyomásom.
  • Kövezzenek meg, de elég amatőr dolognak étzem, hogy azért kezd el írni, hogy trilógiája legyen, aztán már az ötödik könyvön is túl járunk, de még láthatólag fogalma sincs, hogy lesz vége az egésznek.

Szóval mindezt már évek óta mindom, de most ennek ellenére belefogtam újra. Feltöltöttem a Play Könyvekbe az epub fájlokat és hazafelé a buszon elkezdtem átrágni magam újra rajtuk. A lapozás után elmondom, hogy miért élvezem most jobban.