True Detective, a II. évad

Az első évadról írt blogomat azzal fejeztem be, hogy a sorozatot nem a sztori tette naggyá, hanem a két főszereplő. A második évadra ez újból igaz, egy markáns különbséggel: idén hiába lett dupla annyi főszereplő, még négyen se tudtak megbirkózni a kihívással.

Tudom, hogy ez a True Detective nem az a True Detective, szóval teljesen újoncként kell kezelni, én helyből így is álltam hozzá. Nem folytatás, semmi köze az első évadhoz, ez egy új sorozat. Éppen ezért a fenti felvezető szöveggel le is zártam minden összehasonlítgatást a két évad közt: nincs értelme.

Megindul, leáll

A méltatlanul túlértékelt forgatókönyv író igyekezett valami nagyon csavaros, nagyon komplikált, nagyon előre nem látható bűnügyet kreálni, szomorú, hogy egyáltalán nem sikerült neki. A sorozatra végig jellemző volt, hogy előkészít egy csomó mindent, lassú, nehéz jelentek közben, aztán hirtelen elkezdi felgöngyölíteni a szálakat és megáll. És kezdi újra.

Lehet, hogy egy bűnügyi nyomozás a valóságban ilyen, de a sorozatoknál nem baj, ha van valami szépen építkező ív, ami előre viszi a sztorit. Elképzelhető, hogy én vagyok a kevés, de én egyszerűen már nem nagyon tudom, hogy mi is volt az alapvető bűntény. Időről időre felmerültek olyan karakterek, néha megoldásképpen, akikről halvány fogalmam nem volt, hogy kéne ismernem őket. Lehet, ha újra megnézném a sorozatot, egyben, rövid időközökkel, akkor érthető lenne. De ezt nem teszem. Két okból sem, egyrészt nem volt olyan jó, hogy adjak neki még egy esélyt. Másrészt ez egy sorozat, ha csak úgy lehet megérteni, hogy egyben nézed meg, akkor mint sorozat, műfajilag, rossz. Akkor készítsenek egy Sátántangó hosszúságú mozifilmet, ne darabolják heti etapokra.

Ki ez a négy ember?

A négy főszereplő közül igazából Vince Vaughn gengsztere, Frenk Semyon, volt érdekes. A Colin Farrell által alakított Ray Velcoro nyomozó mindig meglepetésszerűen elkezdett működni, ha Vaughn gengszterével közös jelenetei voltak. Valószínűleg egy teljesen rájuk alapozott évad jobb lett volna. Rachel McAdams (Bezzerides nyomozó) és Taylor Kitsch (Woodrugh rendőr) szinte biodíszletként funkcionáltak. Mindkettő kapott valami háttérsztorit, de az leginkább a helykitöltő nulla színvonalával ért fel, és a szerepeik is pont annyit értek.

Nem tudom, hogy hányadik epizód végén volt a sok perces tűzharc jelenet, de az volt az évad csúcspontja. Odáig nagyjából érthető volt, hogy miként alakultak a szálak, odáig törés nélkül lendületben volt a sorozat. Nem volt kiemelkedő, de lehetett volna bármi belőle. Az utolsó részre újra igyekeztek összekapni magukat, de igazából nem sikerült.

A következő mondat durván spoileres, ide kattintva folytatom:

Nagyon ki kellett nyírni a két főszereplőt, mi? Ezzel gyakorlatilag teljesen lenullázva a karaktereiket, akiket az előző hét részben úgy-ahogy felépítettek. Ennél a sztorinál egy happy end, de legalább egy fél happy end (Vaughn túléli) egyáltalán nem lett volna baj.

 

Összességében elég pocsék volt. Kegyelem 3 pont, de igazából inkább kettőt érdemelne, a főcímzene ér plusz egyet.

True Detective, az I. évad

A True Detective tipikusan az a sorozat, amit jobb egyben, gyorsan megnézni.

Már a Fargo esetében is tetszett az ötlet, hogy az egyes évadok egymástól teljesen különálló történetek, még színészek szintjén sincs egyezés. A True Detective és a Fargo is valahogy “mozisabb” lett ettől, ami kifejezetten jót tett mindkét sorozatnak. A True Detective például ügyesen kerülte el a zsaru/krimi zsánereket, bár a nyomozás és a bűnügy volt a cselekmény, de ez inkább csak egy összekapcsoló szál, a sorsfordító momentuma volt két mindennapi, elcseszett életnek.

A True Detective a két nyomozóról szólt, az életükről, nem a gyilkosról és a bűntényről.

Két szereplős krimi

Matthew McConaughey (Detective Rust Cohle)
Matthew McConaughey (Detective Rust Cohle)

A True Detective nem is igyekezett energiát fektetni abba, hogy sok karaktert mozgasson, kettő remek színészre építették rá a nyolc epizódot és ők remekül elvitték a hátukon a showt. Hogy mennyire nem a bűntény volt az elsődleges, mi sem példázza jobban, mint, hogy a két főszereplő közül egyik sem a gyilkos, a rossz fiú. Egyszerűen hiányzott a negatív hős. Ennek azért is örülök, mert nekem valahogy pont ők jönnek jobban be, ahogy erről már írtam is korábban, most rajonghatok egyszer a jófiúkért is.

Rust Cole és Marty Hart detektívek (Matthew McConaughey és Woody Harrelson) sztorija kihallgatásokon, visszaemlékezéseken keresztül elevenedik meg, aztán a bűnügy és az életük újra összefut a jelenben, hogy kibékítse őket. A történet nyomozós része időről-időre nagyokat döccen, és rengeteg elvarratlan szálat hagy végül. Ha kíváncsi vagy minden bakira, akkor csak rá kell keresni a redditten, remek listák vannak összeszedve.  De ezt menet közben valahogy nem veszed észre csak már a finálé után, amikor várnád, hogy mindenre fény derüljön. Nem fog. Nem baj, mert a gyilkost elkapják, legalábbis úgy tűnik, de csak egy ember lakol a végén, miközben végig egy szektáról volt szó.

Cole és Hart közt rengeteg feszültség van, és ezek nem csak munkahelyiek, hanem alapvetően rohadtul más karakter mindkettő. Elvileg Cole lenne az értelmes, elnéző, Marty meg a bunkó és erőszakos, de mindkét színész remekül árnyalja a karakterét. Mindkettő hülye és szerethető.

Woody Harrelson (Detective Marty Hart)
Woody Harrelson (Detective Marty Hart)

A legjobb poén az volt, hogy a vallató kollégák végig megpróbálták kideríteni, ugyan miért vesztek ezek össze igazából. Gyanúsítgatták őket mindennel, aztán a végén a legegyszerűbb megoldás maradt: a volt a probléma. Ha nyugodtan hátradőlsz és végiggondolod, hogy mi történt a True Detective első évadában, akkor igazából alig marad valami:

Két rendőr felgöngyölít egy sorozatgyilkosságot, amit egy korrupt kolléga segített eltussolni, közben az egyikük tönk szélén álló házasságát a másik sikeresen végleg hazavágja. Aztán elkapják a gyilkost és megbocsátanak egymásnak.

Szóval nem attól volt olyan fergeteges a sorozat, mert jó sztorija lett volna: nem. Csak a két színész tette naggyá. És pont ettől érdekes, hogy a második évad, ahol másik színészek jönnek majd (már a felénél tartunk az új évadnak a blog írásakor) milyen lesz.

Pár hét és kiderül.