Emil.RuleZ! – Az 50 legjobb magyar dal

Valamikor a 2000-es évek elején a Pécsi Egyetemi Klubba mentünk Kispál és a Borz koncertre Zsófival. Már akkortájt is az volt a bevett rutinom, hogy az előzenekarról inkább kések, mert az mindig csapnivaló. Azon az estén valahogy mégis úgy értünk be az épületbe, hogy az egyre jobban terjedő füstből még vidáman szólt az aktuális előzenekar, a plakátokon “hálózati jazzbitangnak” aposztrofált Emil.RuleZ!

Lehetne ez innentől egy olyan sztori, hogy abban a pillanatban átjött a zene nagyszerűsége, Hajós idiotizmusa, de ennek csak a fele volt igaz. Sajnos az utóbbi.

Míg az elképzelhetetlen ízű vörösboros colát ittuk (nem, nem szégyellem, ma is innék) elhűlve találgattuk, hogy ezek tényleg azt éneklik, hogy egészség meg térerő? Szomorúan ingattuk a fejünket, hogy ma már nincs jó zene.

Bár az EmilRulez itt van a legjobb magyar dalok versenyében, és az évek múlásával én nagyon megszerettem, de azért valahol inkább az akkori zenei alterpiac slágerpopjához tartoznak. Jó, fülbemászó zenék, de a szövegeik jobbak. Egy olyan zenekar, akit szeretni lehet. A koncertjeik átmenetet képeztek egy koncert és Hajós oneman showja közt, ami például a lánytársaságom számára sokszor taszító volt.

Itt írtam a 2013-as Budapest park koncertről.

Szerintem az első albumuk a legjobb, az egésznek van egyfajta hangulata, ezt sikerül végig fenntartani. Nem gyors, nem vidám és nem bús, de nagyon kellemes. Remekül lehet séta közben hallgatni. Vagy kicsit odafigyelősebb munka idején a fülesbe tenni. A Hisztis című második lemez már sokkal gyengébb lett, a harmadik meg teljesen felejtős. Mindenesetre az én huszas éveim, a házibulik egyik meghatározó színfoltja volt a Zazie, a Térerő és természetesen a Hello Tourist. Soha nem tudok úgy menni a rakparton, hogy ne nézném a hajó neveket, hátha szembejön a Hapci.

A 111 legjobb szám közé, minden további kommentár nélkül, a következők kerültek fel:

 • Rabolónő
 • Kerti parti
 • Térerő (a kockás abrosz féle remix)

After Crying – Az 50 legjobb magyar dal

Nem mondhatnám, hogy az After Crying zenéjébe helyből beleszerettem. Sőt! Még tinédzser voltam, amikor Apu egy hétvégén hazahozta a Megalázottak és Megszomorítottak című albumukat. Éppen nálunk volt vendégségben Samu unokatesóm és elkínzottan hallgattuk végig többször, Apunak nagyon tetszett, nekünk nagyon nem. Nem fukarkodtunk a csípős megjegyzésekkel sem, de Apámat a dolog nem hatotta meg. Sokat hallgattuk aztán autóban is, akkortájt őszinte utálattal fogadtam én is és Anyu is, bár lehet, hogy ő csak kiállt a fiacskája mellett, nem tudom.

Valóban nem könnyű zene, de aztán kezdtem felnőni és egyszer csak a kezembe akadt az akkor már évek óta nem hallott CD és betettem a számítógép lejátszójába. Frenetikus élmény volt, valami borzasztót vártam és egy gyöngyszemre leltem. Ahhoz még jó pár évnek kellett eltelnie, hogy megkövessem Apámat is, aki szokásos szűkszavúságával csak annyit mondott, hogy “Én tudtam”.

Az After Crying szeretetét nem várom már el a közvetlen környezetemtől, ha a Rammstein is ki van tiltva a lejátszókból mi lenne a Gadarai megszállott hegedűtépésével?! Magamban, az irodámban, utcán sétálva viszont sokszor hallgatom ezt az egy albumot. Sosem próbáltam másikat tőlük, mert ez az 5 dal teljesen kielégít. Egyszerűnek nem nevezhető 5 kis remekmű, nem hinném, hogy bármikor megunnám őket. Könnyű dolgom volt, 5 dalból hármat nem munka kiemelni.

A Gadarai Megszállott, a Noktürn és a címadó Megalázottak és Megszomorítottak lettek a 111-es lista legújabb tagjai. Az egyszerűsítés kedvéért készítettem egy YouTube lejátszási listát, amin meghallgathatod őket. Ezzel egy időben arra biztatnálak, hogy iratkozz fel a blog csatornájára is, ha már lett.

Quimby – Az 50 legjobb magyar dal

A Quimby számomra éveken át egy név volt a plakátokról és a fesztivál műsor füzetekből. Bár mérsékelten érdekelt, hogy milyen lehet, soha nem jutottam el a koncertjükre, és valahogy albumot se találtam tőlük. Így visszatekintve egyébként nagyon meglepő, mert abból a zenei körből válogattam magamnak a hallgatni valót, amiben ők is mozogtak. A HS7 például egyáltalán nem volt ismeretlen előttem, de már akkor is sláger zenekarnak tartottam őket, ahogy most is.

A Quimby szinte percre pontosan a széles sávú interneteléréssel együtt tört be az életembe.

(Ezen a héten sokat írok az Internethez kötődő élményeimről, eljövendő életrajz íróim érdekes adalékokat tudhatnak meg.)

Emlékszem arra a júniusi délutánra Pécsen. Nem sokkal korábban költöztünk be az új házunkba a Tettyén és a Matáv meghozta az ADSL modemet. Közel fél óra tökölés után beizzítottam a netet és az első utam kacsalla Kispál és a Borz honlapjára vezetett, ahonnét kb 20 perc alatt szedtem le azt a sok zenét, amiket addig jól átgondolva, számonként töltögettem csak le. 60 perccel korábban a 3-5 mb méretű, Ha ez a vég kb. 2 órányi várakozást jelentett és rengeteg pénzt. Most rákattintottam és meglepetésemre lent volt mire rácsodálkozhattam volna a gyorsan növő indikátor csíkra. Ez volt az a pillanat, amikor egy új világ nyílt meg előttem.

Pár perc múlva a teljes Kispál bootleg boldog tulajdonosa voltam és kerestem az újabb előadókat, dalokat. Így jutottam el a bahia.hu (azóta megszűnt) letöltési részlegébe. Volt ott pár zene, de három Quimby szám úgy elragadott, hogy meg is álltam a letöltögetéssel. A Halleluja, az Androidő és a Pedofíling volt elérhető. Perceken belül a második katarzist éltem át. Mondom: jó nap volt.

Quimby: lejtmenet

Nem akarok abba a hibába esni, amibe elég sok együttes rajongói szoktak: mikor a kezdeti nehézségek után a banda populárissá válik elkezdik lesajnálni. Én mindig örültem, amikor a kedvenc zenekaraim sikeresek lettek. Szerintem az alternatív és underground kategóriák szimplán az ismeretlenséget és a küzdelmet jelölik. A Quimby például ma is ugyanazt a zenét játssza, mint 15 éve és nekem pont ez a bajom vele. Mert hiába tetszett meg annyira 2001-ben a Quimby, 2009 májusában már elég kemény blogbejegyzést írtam róluk. És ahogy ott is kiderült már nem új keletű aggodalmaimat pötyögtem be egy adatbázisba.

Az a jókora baráti társaság akikkel tegnap voltunk koncerten erős Quimby fanatikus lányokból állt, így gondoltam jobb ha meghúzom magam és nem kritizálok, de ők kezdtek neki, és megnyugodtam, hogy nem csak arról van szó, hogy szokás szerint csak morgok. Az új számok senkinek nem jöttek be, a legtöbb ami elismerést kaptak, hogy jó hallgatni. De volt aki azt mondta, hogy akár Zorán vagy Republic is lehetne. Én ezt nem osztom. Szerintem az a bajuk, hogy Quimby számok.

Ez most hülyén hangzik, mi? De van ám benne logika. Rakjál fel egy bármelyik korábbi Quimby lemezt, mindegyik más, egyéni ízzel, igaz egy erőteljes bélyeggel, amit a hangzásvilág ad nekik. No, hát a mostani számok olyanok, hogy a hangzásvilág ott van, de az egyéni íz hiányzik. Mindegyik szám olyan “lemaradt az előző albumokról” hangulatú. Semmi új. Szerintem érezték, hogy kéne újat csinálni, de valódi ötletük nem volt rá, viszont profik és megcsináltak pár számot, mert az könnyű, csak az akarás hiányzott, az isteni szikra ami eddig mindig megvolt.

De ez még túlélhető, ha időben rájönnek. Csak akarni kell, ugye… – KiLáTó blog: Quimby: Akarva az újat (2009 május)

Nem jöttek rá. A Quimby mára az egyik legsikeresebb hazai zenekarrá nőtte ki magát, és a tíz-húsz évvel ezelőtti énjük ezt teljesen megérdemli, sajnos a mai egyáltalán nem. Hosszú és kínos agóniák közepette kijött azóta még két stúdió album, az Ajjajjaj és a Kicsi ország amikről inkább nem is beszélek, mert minősíthetetlenül szarok. Tavaly húztak egy jobbat a Kaktuszligettel, amin vannak jó számok, de azokat hallgatva folyamatosan úgy érzed, hogy ezt már megírták legalább egyszer. Elkészítették a saját tribute lemezüket, ami nem kis teljesítmény, ha úgy vesszük. Mindezzel együtt a Kaktuszliget őszintébb, mint két elődje, már meg se próbál újat mutatni, erőlködés nélkül fut a bejáratott sínen.

Satöbbi – Az 50 legjobb magyar dal

A múlt hét végi nagy beharangozó után, akkor kezdem is az egyik legérdekesebb zenekarral, a Satöbbivel.

A Satöbbi olyan zenekar, ami deklaráltan nem veszi komolyan magát. És pont ez bennük a nagyon jó, szinte egyedülállóak azzal, hogy maradéktalanul vidám a zenéjük és a szövegük. Lehet, hogy lököttek, de egyszerűen szórakoztatni akarnak és ebben tökéletesek.

Én a Satöbbit 15 éve ismertem meg, mikor Zsófival járni kezdtünk. Volt egy koncert/bootleg kazettája tőlük, amit az unokatesójától másolt át. Szörnyű nyúzott felvétel volt, az akkori szerény eszköztáramat igénybe véve digitalizáltam a cuccot. Elsősorban azért, hogy Zsófinak örömet szerezzek vele, de közben nagyon megtetszett a zenekar nekem is. Akkortájt már létezett a mai értelemben vett warez, de a kínálat sokkal szegényebb volt mint ma. Jó ideig csak ez a kazetta volt az egyetlen kiadványom tőlük. Én meg olyan vagyok, ha valamire rákattanok, akkor azt elég szívósan begyűjtöm. Pár év alatt sikerült megszerezni a Live albumot is, a Világ legszebb dalait CD-n. Akkortájt elég sokszor koncerteztek is, ezekre is eljárogattunk. Volt egy nagy szülinapi koncertjük, talán az A38-on, ami egészen felejthetetlen élmény volt.

1. Túszok

Mindig imádtam az ilyen lüktető ritmusú zenéket, így került első helyre a Túszok, kiszorítva Nemecseket és a Jó éjszakát is. Különösen szeretem ezt a dalt koncerten, itt most az album verzió hallgatható meg.

https://youtu.be/1-a3tXYJ7xg

Túszokat szedtem az éjjel, de jól megszöktek
A portás azt mondja, tőle még elköszöntek
Ugrott a váltságdíj, úgy látszik dolgoznom kell
Jó lenne tudni, hogy a sorsom vajh’ hol romlott el?

Sok pénz áll a házhoz holnap éjjel
A nyomdagép már készen áll
Addig nyomtatunk majd, míg miénk lesz
Nagyjából a fél világ

Tegnap egy kommandó próbált meg jól elfogni
Úgy látszik, állami autót stoppolt zokni
Szagot fogtak és elárult a gazember
Jó lenne tudni, hogy a sorsom vajh’ hol romlott el?

2. Richard Burton

Amikor először hallottam egy koncerten a “szeretek élni veled élni itt a Földön, szerintem jó fej ez a Richard Burton” sort akartam ezt a dalt a gyűjteményembe. Ez a dal nagyon Satöbbis, egyszerre humoros, dallamos, jól táncolható és vidám.

https://youtu.be/yTECUvtQTT8

A karácsony rég elmúlt, tudod
A mikulás jól belém rúgott
Nem volt ez másképp veled sem
A télapó szenilis kedvesem

Lakóit emészti már a ház
A vezeték macskabölcsőt ráz
A falakon letépett poszterek
Zuhannak a páternoszterek

Ha neked ez kell,
Szerethetlek szerelemmel
Ha pedig nem,
Megmarad pumpának a szívem.

Szeretek élni veled itt a Földön
Szerintem jó fej ez a Richard Burton
Szerepem én is néha magamra öltöm
Szeretlek én

Lehet, hogy majd űrhajón érkezem
Fény csillan a tonettszékeken
Hangszálam a szélben megrezeg
Ilyen ez a perverz szervezet

3. Búzamező

Ez a koncerteken fél-playbackben előadott szám az egyik kedvencem. Sokáig vacilláltam a Gubancok és e között, hasonló hangulatúak, talán ez egy fokkal jobb. Talán.

https://youtu.be/svYlZjtRjOA

Búzamező, szekér és jászol,
a kerítés előtt csikóval játszol
Azt mondták, hogy ilyen a nép
és boldog lehet, aki ide belép

Szép ez a táj, üde és bájos,
zsíros a föld, mint a falusi lángos
A polgármester meg a titkár bátyja
a közelben vadásznak szarvasbikára

A gond elillan – ezt értem
A napfény csillan a szekerceélen
És a napok úgy szállnak – ezt is értem
Ahogy a küllők járnak a szekérkeréken

Itt nincsen váltás jobb esetben
Vadászok állnak méla lesben
És a sofőr közben a patakban
Gyönyörködik a tavaszban

Mert a gond elillan…

Az első három dalt a lenti listából válogattam ki, minden számhoz kerestem YouTube videót, hogy ha nem ismered a zenéket meghallgathassad őket. Ajánlom figyelmedbe még a Satöbbi Facebook oldalát, nemsokára lesz koncertjük is!

A teljes Satöbbi (best of) listám:

Ha van Google fiókod, Play Music hozzáférésed (ingyenes), akkor tedd el kedvencekbe a 111 legjobb magyar dal* lejátszási listámat, amire folyamatosan kerülnek majd fel a számok. (*Azért 111, mert mind a 37 zenekartól három dal kerül rá, ebből lesz kiemelve az 50 legjobb.)

Az 50 legjobb magyar dal – Zenekarok

Van egy blog projektem, amit a szokásosnál is hosszabb ideig készítettem elő, közel két éve kezdtem. Két blogsorozat indul egymás után, az én kedvenc 50 magyar dalom és az 50 kedvenc külföldi.

Rengeteg portál, blog és zenei folyóirat készített már ilyen listákat és nincsen két ember, akik egyetértenének ebben a kérdésben. Én nem is gondolom, hogy az enyém lenne a tökéletes megfejtés, de egy embernek, név szerint nekem, a legjobb lesz. Nektek, olvasók meg érdekes lehet más szemszögéből (ez esetben inkább fülével) megvizsgálni a világ egy aspektusát. Éppen ezért bár szeretettel fogadom a kritikákat, de nem veszem őket figyelembe, viszont érdekelne mások hasonló listája. Csak szólok előre, hogy borzasztó nehéz az előszűrés is.

Hogy fog ez menni?

Közel 200 dalt választottam ki az elmúlt két évben, pontosan 195-öt. Biztos vagyok benne, hogy így is kimaradt pár, aminek szerintem is itt lenne a helye, de úgy érzem valahol megálljt kell parancsolni. A listát az elmúlt időszakban csak növeltem, de nagyon megfontoltam, hogy rákerülhet-e egy dal.

37 előadó indul versenybe, van aki csak egy vagy két dallal, van akik tíznél is többel. Az első menetben végignézzük egy egy blogbejegyzésben az előadókat, a kiválasztott dalokat, ismerve csapongó stílusomat bele fogom keverni a saját élményeimet a dologba. Ezt majd nézzétek el nekem. A cikk végén igyekszem leszűkíteni a listát minden előadónál maximum 3 dalra. Az így kapott, már szűrt listából valami random generátorral párokra fogom bontani és elkezdem egymással megversenyeztetni a dalokat. Ez addig fog menni, míg marad 50 darab. Mivel a jelenlegi 195-öt is egyformán jónak gondolom a nyertes 50 sorrendbe állítása se lesz egyszerű feladat.

Ha nem akarsz lemaradni a cuccról, akkor iratkozz fel a blogsorozat saját értesítőjére!

[wysija_form id=”2″]

Az előadók listája

 1. A.E. Bizottság
 2. After Crying
 3. Amorf Ördögök
 4. Anima Sound System
 5. Balaton
 6. Básti Juli
 7. Belga
 8. Biorobot
 9. Bohemian Betyars
 10. Cabaret Medrano
 11. Cseh Tamás
 12. Dés László
 13. Emil.RuleZ!
 14. Európa Kiadó
 15. Frenk
 16. Jazz+Az
 17. Heaven Street Seven
 18. Hiperkarma
 19. Hobo Blues Band
 20. Kern András
 21. Kiscsillag
 22. Kispál és a Borz
 23. A kutya vacsorája
 24. Kistehén
 25. Lovasi András
 26. Neurotic
 27. Pál Utcai Fiúk
 28. Péterfy Bory & Love Band
 29. Pluto
 30. Quimby
 31. Satöbbi
 32. Sickratman
 33. Syrius
 34. Udvaros Dorottya
 35. Vad Fruttik
 36. Vidámpark
 37. Zuboly