The Walking Dead – 7. évad

Az évad második felében végre elengedték az egy (maximum két) karakterre fókuszáló, tömbösített epizódokat. Amikor első alkalommal feltűnt ez a formátum, pár éve, nagyon jó volt, újszerű, de sajnos a TWD átesett a ló túlfelére a használatukkal és a hetedik évad első felét gyakorlatilag kinyírták vele. A második etapban végre újra elkezdtek összeérni a szálak és ki is derült, hogy ettől működik a sorozat: a karakterek együtt jók.

Negan

Jeffrey Dean Morgan
Jeffrey Dean Morgan

Ha már karakterek. Negan. Negan egyszerűen ráült az egész évadra, az őt alakító Jeffrey Dean Morgan egyszerűen elnyomott mindenki mást. Elsőre kegyetlen őrültnek tűnt aztán kiderült, hogy bár kegyetlen, de alapvetően csak könyörtelenül következetes figura. Az évad első felében nem nagyon maradt más rajta kívül akit értékelni lehetett és minden kegyetlensége ellenére a kedvencem lett. Azt a vigyort nem lehet nem imádni!
Aztán a téli-tavaszi etapban kezdett eltűnni és bár mindig nagyon hangsúlyos volt, ha képernyőre került, de igazából a többiek is kaptak mellette esélyt. Ami, még egyszer: nagyon jót tett a sorozatnak. A záró epizód után úgy éreztem, hogy az évad nagy baja az volt, ami a szereplőké is: két dudás lett egy csárdában. Negan és Rick nem férnek el egymás mellett.

Sok kis közösség

A sorozat azzal is ügyesen fejlődött, hogy hirtelen váltással kizoomolt és megmutatott egy nagyobb darabot a megmaradt világból. Eddig az alap szituáció mindig két túlélőcsoport közötti versengésről szólt, most hirtelen nagyon sok túlélőcsoport lett. Különböző értékekkel, szokásokkal és válaszokkal ugyanarra a problémára.

Elsőre azt gondoltam az lehet a The Walking Dead jövője, hogy szétszórják a karaktereket és mindenhova alaposan belelátunk. Mostanra úgy érzem ez tévedés lenne, sokkal jobb, ha a megszokott szereplők csoportját követjük és az ő szemükön keresztül nézzük meg a többit. Egyszerűen ennél több karaktert, helyszínt ez a sorozat, ez a készítő gárda nem tud kezelni (vagy csak erős minőség romlás árán).

Ügyes mentés

A hetedik évad második fele egy jól sikerült mentés. Sikerült újra érdekes irányba pofozni a sorozatot, de van még mit rendbe rakni benne, mert rengeteg hülyeség halmozódott fel az elmúlt epizódokban, évadokban.

Viszonylag kevés minden történt a hatodik-hetedik évadban, ahhoz képest, hogy két évet és 32 epizódot öltek bele.

Igazából az a meglepő, hogy milyen rövid időintervallumban mozog minden már az első évadtól kezdve. Maggie terhessége miatt elkezdtem utánakutatni az idővonalnak, mert gyanúsan nem nőtt a pocakja ebben az évadban és ezt találtam. 634 nap környékén jártunk a félévad záró idején. Piszok kevésnek tűnik, főleg ha Rick kislányát nézzük.

Szóval bár kevés dolog történt, de úgy tűnik, hogy a mélyponton sikerült átbillenteni a sorozatot és ez nagyon ráfért. A következő évadot valódi izgalommal várom, remélem nem lesz semmi olyan hype, mint az elmúlt két nyáron volt, mert az rohadtul idegesített. Az évad első felére 3 csillagot adnék a 10-ből, de az utolsó pár epizód sokat javított a dolgon, legyen egy 5 alá, a tízből. Jövőre legalább egy erős hetest várok.

Vagy…

TWD 7 évad eddig (inkább unalmas)

Nagyon-nagyon vacakul nyitott a Walking Dead idei évada és az az igazság, hogy azóta se bírt igazán magára találni a sorozat. Voltak eddig is teljesen illogikus lépések néha,

máig nem tudom elhinni például, hogy Terminus létét csak a börtön után kezdték felfedezni, viszonylag közel voltak egymáshoz

de akkora baromság, mint a legfrissebb, 5. epizódban talán még egy sem volt. Innentől spoileres leszek, szóval óvatosan. TWD 7 évad eddig (inkább unalmas) részletei…

The Walking Dead, a 6. évad

Az elmúlt két nap után nagyon nehéz lenne újabb rosszat írni a The Walking Dead hatodik éváról, én ezzel meg sem próbálkozom. Nagyjából már leírták előttem, hogy milyen lassú, változó minőségű volt ez az évad, amit sikerült azzal megfejelni, hogy teljesen elcseszték az utolsó részt. Szóval ezzel kb. mind egyet is értek, de nekem nem ezek közül került ki a legnagyobb csalódásom, szóval inkább a karakterek leépítéséről írnék pár bekezdést.

Az első évad után a The Walking Dead legnagyobb erénye az volt, hogy afféle poszt-apokaliptikus selejtezőként összerakott egy csapatot. Voltak karakterek, akikről nagyjából-egészéből tudhattad, hogy az aktuális negyvenkét percben felmerülő problémákra milyen válaszokat fognak adni. Ez volt a biztos pont a sztoriban, erre épült rá a zombi harc, az ember embernek farkasa szál, úgy általánosságban a túlélés.

Voltak pillanatok amikor valaki meghalt, mint például Rick felesége, a haverja vagy Maggie apja, de én ide sorolnám a Kormányzót is akár, szóval elvesztek figurák, de ennek itt értelme volt. Egy zombi apokalipszis közepén nem meglepő, ha egyik-másik ember elhullik. Akkor akadtam ki első alkalommal komolyabban, amikor tavaly tavasszal kijött egy interjú valamelyik készítővel, hogy na majd most, a következő évadban jól meghal valaki. Vagy Daryl vagy Glenn, vagy más, de meghal.

Ültem a számítógép előtt és egyszerűen nem értettem, hogy ezt most miért kellett? Ne érts félre, nem az volt a bajom, hogy kinyírnak valakit, shit happens, hanem hogy ez már olyan bejelenteni való téma, mint a Trónok Harcában. Most tényleg azt akarják, hogy azon pörögjünk a tévét bámulva, hogy jaj istenem akkor most a Glenn vagy a Daryl (vagy más)? (Bobby, mondjuk.)

TWD 6. évad: valaki meg fog halni!!!

A hatodik évadnak viszont úgy tűnik kellett ez a közel egy évvel ezelőtti promó, mert ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor cselekményben kb egy epizód alatt letudhattuk volna az egészet. Jó, legyen benne sok lelkizős premier-plan snitt és akkor kettőt is kitölt. Az évad elején a zombi parádé, ami végigvonult a tájon aztán rárontott a békés túlélő kisvárosra főleg karakterépítgetésre volt jó. Az egyetlen izgalmat az hozta, hogy most Glenn hasából tépték-e ki a zombik a beleket vagy a másik karakteréből, akinek már a nevére sem emlékszem. Én máig tartom azt a véleményemet, hogy sokkal jobbat tett volna az egész sorozatnak, ha akkor és ott meg merik halasztani az egyik főszereplőt.

Valahol még megmaradt az a vonal, hogy egy évadnak álcázva két évadot kapunk, mint már a negyedik és ötödik etapban is. A probléma csak ott van, hogy ebben a két mini-sorozatban a szereplők hol lassabban, hol meg szinte egyik percről a másikra kezdenek teljesen kifordulni magukból. A legdurvább változások Carol és Rick karakterében történtek, de szinte senki nem maradt ki ebből az alap gárda tagjai közül.

Hülyeségeket csináltak, következetesen. A forgatókönyv írók állandóan nagy eseményeket vezettek fel amiket vagy elfelejtettek aztán megvalósítani, vagy csak szimplán valami teljesen triviális módon megoldották. Hogy mikre gondolok? Hát sok töprengés nélkül a következők jutnak eszembe például:

 • Glenn “halála”
 • Rick beszorul egy lerobbantnak tűnő autóba és utolérik a zombik
 • Daryl “halála”
 • Maggie és Carol fogsága

De lehetne rohadt hosszan folytatni. A legtöbb cselekedetüket teljesen karakter idegen módon követték el. Járkáltak össze-vissza mint a tojásból kikelt napos csibék, leszarták egymást, az alapvető szükségleteiket. És az, ahogy kitalálták hogy ők lesznek a harcos fasza gyerekek és kinyírtak egy csomó embert csak úgy brahiból, kvázi zsoldosként. Hát én ott már nem is szóltam semmit, mert ha elkezdtem néha morogni, hogy ez a sorozat egyre gyengébb hamar megkaptam, hogy ugyan mit nem mondok már.

Pedig tényleg. A The Walking Dead egyszerűen megbillent és egyenletes sebességgel esik a színvonala.

twd s06e09

Az, hogy egy fél évadon keresztül építenek fel ilyen kifacsart módokon egy főgonoszt aztán a végén képesek elkenni, hogy most igazából mi történt tényleg feszültséget kelt, de nem a jó fajtát. Nem agyaltam sokat rajta, de így hirtelen azt gondolom, hogy lenne egy lehetőség még ami kihúzná a szarból ezt a sorozatot, ha mernének végre tényleg kemények lenni. Ha nem egy újabb Terminus-féle semmit kapnánk, hanem valódi szar helyzetet zombikkal megspékelve.

Szívesen nézném meg, hogy az egész bagázs Negan rabszolgájaként dolgozik, hogy különböző lázadozásaikért elkezdik kinyírni vagy durván szétverni őket. Hogy történjen valami ebben a sorozatban három év után végre.

twd s06e09

Néztem tegnap a The Walking Dead félévad-kezdő részét (s06 e09) és rájöttem, hogy ez már a lejtmenet. Az eleje, de egyértelműen az. Már nem tudnak megújulni, valószínűleg még van egy-két évad ebben a sorozatban, de aztán vállalhatatlan lesz már. Ez a Glenn fiú kezd olyan lenni, mint a Jack a 24-ből.

TWD 6×3, ez meglepő volt!

(Egyébként jól szórakoztam, csak az agyatlan hent, főleg a premier-planos fekete hátteres szerintem irtó gagyi volt.)

A zombiapokalipszis igazi vesztesei a biciklik

Nagyon érdekes, hogy a Walking Deadben hányféle eszközön menekülnek a zombik elől: autó, motor és kész. (Jó, egyszer volt egy helikopter.) Ezen kívül futnak, kocognak és gyalogolnak. Mivel havas jelenetek nincsenek semmit nem tudunk a téli sporteszközökről, de vicces lenne egy korcsolyás menekülés a vergődő zombik elől. Vagy egy James Bondos sífutó jelenet…

De ha hó nincs is, azért biciklizni lehetne. És egy cangával Rick is gyorsabban lerázta volna például tegnapi epizódban a járkálókat. Érdekes lenne tudni, hogy ez koncepció vagy véletlen alakult így.

TWD 6×3, ez meglepő volt!

Hiába lehetett már sejteni az áprilisi interjú után, hogy a Walking Deadben nagyot fognak húzni, a harmadik epizód reménytelensége és az egyik központi szereplő halála váratlan volt.

SPOILER!

Többször felróttam már sorozatoknak és könyveknek, hogy az írók az ötlettelenségüket palástolják a jól bejáratot karakterek meghalatásával. George R. R. Martin a nagymestere ennek és roppant idegesítő. A The Walking Deadben az első évadra volt ez jellemzőbb, már jó ideje van egy központi mag, akikre az ember, mint állandókra és halhatatlanokra tekintett. És most éppen ebbe tenyereltek bele készítők, de nagyon csúnyán.

És ez rohadtul jót tett a sorozatnak.

Az, hogy ebből a központi magból kinyírtak valakit rádöbbentette a nézőt és talán a show készítőit is, hogy ez mégiscsak egy zombi apokalipszis története. Itt nincsenek kiszámítható események. És ennek már ideje volt. Élvezem, hogy a zombik újra veszélyesek, hogy az emberek halandók. A TWD jó időzítéssel váltott ritmust újra. (A hajtás után folytatom!)

The Walking Dead, 2. évad

A The Walking Dead második évada az újranézésben jobban tetszett, mint debütálásakor. A TWD újranézős blogok második része következik.

Az emlékeimben úgy élt, mint egy töltelék évad, ami nagyon lassú, nagyon építkezős. Most, hogy gyorsan nézem egymás után az évadokat azt hiszem a lassúság benne van a sorozatban. Az első évadban ez kevésbé érzékelhető, ott csak pár epizód volt, egy nyári mini-sorozat. A második évadtól kezdték el egyre több epizódra nyújtani az évadokat, és ez lassította be a sztorit, hiszen cselekményileg a második sem több, mint a kezdő széria volt. (Az ötödik évadról írt kritikámban pont azt emeltem ki, hogy sikerült újra két 8 részes mini-sorozatot készíteni egy évad leple alatt, és ez milyen jó.)

A második évadban az tetszett, hogy nagyon sokat foglalkoztak a szereplőkkel, szépen vezették ki az első évad markáns egyéniségeit, és kezdték csendben felépíteni azt a csapatot, akiket gyakorlatilag még a hatodik évadban is nézünk. A második évad valahol az alkalmazkodásról szól, ahol a sorozat szereplői rájönnek, hogy a zombik csak az egyik veszélyforrás, a többi túlélő halálosabb. Itt csapnak össze első alkalommal más túlélő csoporttal, itt kell élőket feláldozniuk (és kínozniuk), meggyilkolniuk. A világot kezdik olyannak elfogadni, ami ellen – például Merle esetében – az első évadban még tiltakoztak.

A felvezető epizódok, az eltűnt kislány és az autópálya, Carl vadászbalesete után a környezet barátibbá válik Hershel farmján. Ezzel együtt a feszültségek a nyomás oldódásával kezdenek felszínre kerülni. Az évad gyakorlatilag arról szól, hogy lesz három alkalmas vezető típus közül Rick a győztes.

Közben elkezdődött a Fear The Walking Dead is, ami miatt ezt az egész újranézősdit kitaláltam. Nagyon jól tettem, hogy elkezdtem, mert erős különbségek vannak a zombik terén. A Fear hullái elevenebbek, kevésbé rohadnak, “mentalitásban” hasonlítanak a TWD első és második évadának kvázi-intelligens élőhalottjaira. Ezzel együtt a második évadban kezdődik el a TWD nagy átalakulása, amikor a zombik kezdenek kevésbé hangsúlyos fenyegetésként megjelenni. Viszonylag könnyen irtható statiszták.

Számomra még mindig érdekes, hogy az első évad helikoptere újra feltűnt, és még mindig semmit nem tudunk róla. Jó évad volt ez is, de azt hiszem az eddigi legjobb részek a harmadik-negyedik évaddal jönnek majd, már alig várom.

The Walking Dead – 1. évad

Augusztus második felében érkezik egy spinoff sorozat a The Walking Dead előzményeiről és ez megerősített egy régi tervemben, amit már halasztgatok egy ideje: újra végignézem az egészet az elejétől. Egyrészt az egyik kedvenc sorozatom, másrészt az első két évadot már olyan régen láttam, hogy csak nagy általánosságban emlékszem rá.

Emlékeztem, hogy az első évad milyen rövid volt, és az elmúlt héten le is daráltam. Buszon hazafelé, este miután Dávid már elaludt, de Cili még nem volt hajlandó, ebédszünetben, szóval ha volt egy kis időm elővettem a tabletet és néztem a filmet.

Eszméletlen sokat változott az egész. Kezdve azzal, hogy az első évadban a zombik voltak a probléma. A veszély. Ezeket a szegény, rohadó, bélcsócsáló ex-embereket aztán évadról évadra nerfelték le a vérbe. Egy jelenlegi epizódban a zombi lassú, agyhalott. Az első évadban a zombik futottak. Felmásztak mindenfélére. Be akartak menni az ajtón egy kilincset használva. Taktikáztak, hogy bekerítsék az áldozataikat. Kegyetlen ragadozók voltak.

A kaja, a túlélés még nem volt probléma, ha a zombikat távol tudtad tartani. Az ember embernek farkasa szál még – jórészt – hiányzott. Mindenki rémült és tétova volt. A megoldást a járványügytől várták, a céljuk az volt, hogy a járványnak vége legyen, hogy ők túléljék. Érdekes, hogy elindult pár szál, ami vihette volna ebbe az irányba a sorozatot. A legérdekesebb a Rick által látott helikopter. Elintézték azzal, hogy közlik vele a társai a tetőn, hogy hallucinálta az egészet (mikor nem is, láttuk mind, benne volt a tévében). A CDC központban a tudós (akiben örömmel fedeztem fel az Americansben megszeretett Noah Emmerichet) említi, hogy a francia csapat közel járt a gyógymódhoz, de megszakadt a kapcsolatuk.

Egyszóval érdekes módon a jelenlegi Walking Dead már igen kevés ponton hasonlít csak az eredetire. A karakterek, már aki megmaradt, vagy felnőttek vagy elborultak. A legjobb jellemfejlődést talán Daryl produkálja, aki pedig benne se volt a képregényben.

TWD 6. évad: valaki meg fog halni!!!

Éppen a reggeli kávé után futottam át a céges Facebookot, amikor Réka falán az alábbi angol nyelvű cikkbe futottam bele:

Robert Kirkman Is Already Teasing Reunions And Major Character Deaths For Season Six Of ‘The Walking Dead’

Utálom az ilyen felfújt lufi cikkeket. Meglebegtetnek egy csomó mindent, de gyakorlatilag semmi nem derül ki, semmi alapja nincs az egésznek. Miről írnak valójában?

 • Rick és Morgan barátsága vajon hogy hat majd ki Rick és Daryl viszonyára.
 • Valaki meg fog halni, nem szeretik kinyírni a kedvelt szereplőket, de előfordulhat. (Most akkor fix, vagy előfordulhat? Emlékeztek még Aigner Szilárd időjárás jelentéseire?)
 • Vagy Daryl hal meg, vagy Glenn vagy más.

Na, ha még mindig kíváncsi vagy, azért olvasd el.

The Walking Dead – 5. évad

Mit nem tesz a költözés, már több, mint egy hete, hogy befejeztük a Walking Dead aktuális (ötödik) évadát aztán ez a bejegyzés mégse akart elkészülni az istennek sem. Az, hogy vége van az idei szezonnak több szempontból szomorú, egyrészt eltelt egy negyed már az évből és csak kapkodom a fejem, hogy hova, másrészt most hónapokig várhatunk a zombi apokalipszis folytatására. Halvány reménysugár, hogy a nagy sikerre való tekintettel lesz egy társ-sorozata a Walking Deadnek nyáron, meglátjuk az milyen lesz, mert az anya-sorozat bizony sokat változott a kezdetekhez, de nem sokat az előző évadhoz képest.

Nem dráma, nem akció

A Walking Dead nézői közül sokan kezdenek kiábrándulni, mert a vér-gyilok-zombiagyvelő jelentősen visszacsúszott a történetben. Az elmúlt évadokban inkább az emberek viselkedésére fókuszáltak a készítők, az emberek viselkedésére egy zombi apokalipszis idején. Én azért örülök ennek, mert

 1. a végeláthatatlan hentelés unalmas lenne hetenként 40 percben,
 2. inkább az emberek érzelmi reakcióira vagyok kíváncsi, hisz a zombiknak láthatólag annyi jutott, hogy: kaaaajaaaa! Ez szintén unalmas lenne.

Az is látszik, hogy a rétestészta jellegű második-harmadik évadok után cselesen visszatért az alap állapot és két mini-sorozatot vetítenek egy évad címe alatt, 8 rész ősszel, 8 rész kora tavaszig. A kettő fél-évad közt nincs kevesebb átjárás, mint a 4. és 5. évad között, de legalább akkora különbségek is vannak. Jó ez, mert láthatólag a sorozatnak ez a kompakt, tömörített formátum áll jól. Érdekes, hogy emellett a rajongók sokkal lassabbnak érzik, hiányolják belőle az akciót, pedig ha így tekintesz rá: két mini-sorozatként, akkor elég mozgalmas.

Ha címkézni kéne én szabványos sci-fi, esetleh sci-fi/thriller jelöléssel látnám el mostanára a Walking Deadet. Bár népszerű a kritikákban drámaként, néha lélektani drámaként, kategorizálni: ez nem igaz, a TWD meg sem közelíti egy dráma színvonalát. Lélektani dráma – nekem – az Antigoné, talán a legjobb a világon ebből a műfajból, és bármennyire szeretem is Rick Grimes kalandjait ezt a szintet nem éri el. Érdemes a helyén kezelni, egy igen jó sorozat, mondjuk ki, a legjobbak közt van.

Csatlakozz a Facebookon!

 The Walking Dead – az ötödik évad

Az előző évad két nagyon ígéretes történet szálat indított el,

 • a zombi járvány hátterének megismerését és a
 • Terminus sztorit, az élelem hiány és a kannibalizmus kapcsolatával.

Mivel az eredeti képregénnyel még mindig nem vagyok képben így fogalmam nincs, hogy az új sorozat miatt zárták-e rövidre a zombi apokalipszis megoldását, de tény, hogy a kamu lehetősége végig benne volt a történetszálban. Én személy szerint sajnálom, hogy nem mentek el ebbe az irányba.

De még jobban sajnálom, hogy a fél évadon át, lépésről lépésre felépített Terminus-kajahiány sztorit sikerült egy évadnyitó alatt kipörgetni. Legalább nyolc rész készítette elő azt a 40 percnyi akciót, amivel megszabadultak Terminusról. Oké, kaptunk még egy pár résznyi mini-sztorit ami a kvázi bosszú története volt, de szerintem méltatlanul gyorsan és fájdalommentesen vetettek véget ennek a résznek. Főleg, ha azt nézzük, hogy az utána következő vándorlás során a kaja kérdés hirtelen nem is volt olyan égető, mint korábban. Persze nem ez az első logikai bukfenc a sorozat történetében.

Menedék

Az új konfliktus forrás, Alexandria bevezetésével, a nomád életmódról a letelepedett életmódra váltás, ehhez kapcsolódóan a beilleszkedés. Azért nem ugyanaz a helyzet, mint a börtön epizódokban, mert ott Rick és csapata voltak otthon. Ők tisztították meg a menedéket és fogadtak be újabb és újabb embereket. Elvárták, hogy mások alkalmazkodjanak hozzájuk. Most, Alexandriában, ők az új fiúk és ez a szerep nem áll jól nekik. Szívesen láttam volna egy olyan, kevésbé kiszámítható verziót, amiben a befogadó félnek nincs mit titkolnia és Rickék paranoiás viselkedése tényleg az ideg- és elmeállapotuk következménye. Egy olyan fordulat, ami a valódi beilleszkedésről szól sokkal izgalmasabb lett volna, mint a jelenlegi.

Persze így lehetett benne akció, azaz öldöklés és intrika. Nem várom el, hogy a The Walking Dead legyen az új Terápia. (Mácsai, mint zombi gyilkos, azta!) Még így is klasszisokkal érdekesebb volt az egész, mintha csak mentek volna, zombi hordákat és ellenséges embercsoportokat mészárolva. Mindenesetre kell az új csavar a történetbe, mert ez hamar ki fog fulladni. Érzik ezt a készítők is, mert ahogy olvasgattam a külföldi blogokon azt nyilatkozták, hogy a következő évadtól a zombik újra kilépnek a biodíszlet (foszladozó) funkciójából és visszatérnek, mint első számú veszélyforrás és ellenség. Ami azért jó hír, mert ez a film egy zombi apokalipszis történetéről szól, szóval ideje lesz, hogy újra önmagára találjon, ha már az igazán nagy elrugaszkodáshoz gyávák voltak.

Google+ körök