Focinemzet helyett

Komoly próbát tett az ország, hogy foci nemzet legyen, sok pénzt ölt bele. Sok ember élt ebből ingyen, évek óta láthatóan minden ok nélkül, mert eredmények nem jöttek.

Az a temérdek pénz, amit focira, stadionra, korrupt szövetségekre költött az ország adófizető népe egyre láthatóbban hiányzik más, fontosabb helyekről.

Ideje lenne megpróbálni azt a verziót, amikor elengedjük a magyar focisták kezét, mint egy fiatalét: nöjj fel, állj a saját lábadra. Bizonyítsd be, hogy vagy valaki. Önerőből.

Lenne hiszti, toporzékolás. Hosszú távon persze azok fociznának akik értenek is hozzá, mert egyébként éhen halnak.

Rio 2016 – az olimpia okostelefonról

Engem a sport általában nem mozgat meg, minimális kivételt jelentenek az olimpiák. Idén elhatároztam, hogy a munkám és az érdeklődési köröm oldaláról fogom követni a játékokat, hogy reagál a világ eseményre a közösségi média és az egyre okosabbá váló mobiltelefon alkalmazások.

Az elmúlt napokban a Facebook már elkezdte promotálni a saját speciális olimpiai felületét, de kezdjük inkább a Riói olimpia hivatalos alkalmazásával.

Rio 2016 (Android) alkalmazás

A Rio 2016 – feletébb fantáziadús – nevű mobil alkalmazás Androidos verziójáról lesz szó. A teszt gép egy Samsung Galaxy Tab S (SM-T700), 5.02 androiddal. Az iPhone alkalmazás sem tér el az itt leírtaktól.

A hivatalos androidos appot a Play Storeból töltöttem le, a 22 mb méretű csomag gond nélkül települt a tabletre. Semmilyen komolyabb elképzelésem vagy elvárásom nem volt, leginkább egy hírújság felületet vártam. Ehhez képest egy meglepően alkalmazkodó program indult el.

Az első lépés a nyelv (részemről angolt választottam, magyar nincs) és az időzóna egyeztetés volt, Budapest és Rio között 5 óra differencia van, ami a sport események élő követését nehézkessé fogja tenni. Az alkalmazás kínál erre is megoldást. A második lépésben megadhattam, hogy melyik országnak szurkolok. A program egy ország kiválasztását engedélyezi, amin meglepődtem kicsit. Nem értem miért ne szurkolhatnék több nemzetnek is. Dehát én sem értek a focihoz sporthoz.

A következő képernyő kicsit megengedőbb volt, három sportágat is megjelölhettem kedvencként. Mivel ilyen nekem igazából nincsen így a környezetem preferenciái és a várható sikerek alapján jelöltem. Sportolóból már ötöt lehet(ne) választani, de három nevet sikerült kiizzadnom magamból, igen én vagyok a tapír, tudom. Majd menet közben finomítok.

Miután mindezzel megvoltam a program értesítési beállításai következtek, én mindent bekapcsoltam, hisz tesztelek, ugye. Ez elképzelhető, hogy idegesítő lesz később. (Jó tudni, hogy ezeket a beállításokat a Settings / User Info szekciójában, a My Favourites szövegre pöccintve lehet megváltoztatni.)

Legnagyobb meglepetésemre az alkalmazásba belépve elkezdett híreket és adatokat közvetíteni, ugyanis valamiféle foci előselejtezők már most, harmadikán este is vannak. Fura én azt hittem az egész csak 5.-én fog kezdődni. Ez arra azért jó volt, hogy legalább kicsit jobban bele lehet látni már most a működésbe.

Funkciók

Jelen pillanatban a leghasznosabb funkció az eseménykövetés. Jól átlátható naptár felületen van szűrhetően felsorolva az összes esemény, ahol már előre tudható az országok menetrendje ott jelzik is a résztvevő feleket. Gyorsan átpörgetve a naptárt egy-egy érintéssel aktiválhatjuk az értesítést a minket érdeklő eseményekről. Van egy olyan kapcsoló, amit élesítve csak az előre definiált kedvenc sportágaink látszanak. Ez nem baj, mert a szombati naptárat egyszerűen nem tudtam kipörgetni az aljáig, rengeteg meccs lesz.

Reklám (x)

Én bejelöltem az úszást, mint olyan sportágat, ami érdekel, és a három sportember közül kettő úszó volt, akit meg tudtam nevezni, Hosszú Katinka és Cseh László. Ezért aztán nézegettem az úszás eseményeket, hogy jelzi-e a program, hogy mikor láthatom őket versenyezni, de ennek nem találtam nyomát. Ha ezt kihagyták, akkor nagy kár lenne, de el tudom képzelni, hogy még esetleg nem tudják, hogy ki mikor kerül sorra. Ehhez a sport tudásom sajnos kevés, ha úgy alakul, hogy már biztosat lehet tudni majd frissítem ezekkel az infókkal a leírást. (Frissítés 1: Bejelölheted más nemzet sportolóját is.)

Az alkalmazásban van egy Real-time updates menüpont, ami megtévesztő, mert elnavigál a böngészőre és egy percről-percre blogot kapunk. A nyitó felületen friss hírek, a kiválasztott országod érme állása és az aktuális események látszanak. Teljesen jól áttekinthető képernyő. Az alkalmazás nem csak a távolból tájékozódni kívánóknak készült, több menüpontja van az olimpia látogatói számára is, hely és egyéb fesztivál program ajánlók, ilyesmik.

A játékok indulása előtt két nappal rengeteg szörnyűséget lehet olvasni az olimpia rendezéséről, de úgy tűnik az app fejlesztők megdolgoztak a pénzükért. A Rio 2016 kifejezetten szimpatikus alkalmazásnak tűnik, persze majd kiderül, hogy élesben hogy állja meg a helyét.

Éljen a magyar foci!

Biztos mindenki meg fog lepődni, aki személyesen ismer, hogy én alapvetően szeretem a focit. A félreértések ott szoktak kezdődni, hogy ki mit hív focinak.

Én nagyon szerettem az osztálytársakkal, a barátaimmal focizni, egész gyerekkoromban csináltuk, ha csak ketten voltunk, vagy hárman akkor tengóztunk. Kisiskolásként például szinte minden szünetben fociztunk, de ha akkor valamiért nem jutott rá idő ének órán pótoltuk. Teniszlabdával játszottunk. Kezezés nem volt, pálya széle volt, berúgás volt. Ahol ennél több szabály van, azt én már nem szeretem, az szerintem nem is foci. :)

Tegnap délután ugye nyert a foci válogatott Párizsban 2 góllal Ausztria csapata ellen, ami történelmileg is pikáns esemény. Én nem tudom, hogy bárki nagyobb összegben fogadott-e volna a győzelemre, engem meglepett. Nem mintha nem lett volna egyéb bajom, ami miatt egyáltalán nem foglalkoztatott a dolog, de még énhozzám is eljutott a győzelem híre.
Ez nagy szó.

Örülök a kollégáim, a megannyi ismerős örömének. Hajrá, meg minden, de helyből az jutott eszembe, hogy úgy tűnik Viktorék már elég pénzt toltak a fociba ahhoz, hogy újra nemzetközi pályán legyünk, szóval elkezdhetnék a stadionos, fociklub kitömős pénzeket másra is költeni, mondjuk a kórházakra.

Milyen szép lenne, ha hat év múlva azzal érnénk el a világ figyelmét, hogy élvonalbeli orvosi ellátásunk van.

Csak úgy mondom, egyébként ria ria…