Nolimpia és a Momentum Mozgalom

Ez a népszavazási kezdeményezés úgy kellett már ennek a társadalomnak, mint éhezőnek a falat kenyér. Nagyon rég volt olyan utoljára, hogy valóban az országról szólt valami és nem pedig politikai kommunikációs eszköz volt a kérdés. (Talán az EU népszavazás volt ilyen.) És nagyon jó, hogy ezt most nem is a megszokott politikai szereplők egyike dobta be, hanem egy olyan társaság, akik hirtelen a semmiből kerültek elő.

Mit (nem) tudunk a Momentumról?

A Momentum nem sokat mond magáról, amit mégis azzal bár nem tudok teljesen egyetérteni, de láthatólag van rájuk igény. A pár hete még ismeretlen szervezetnek 2% támogatást mértek a napokban a közvélemény kutatók. Ennek alapján úgy tűnhet, hogy a Momentum Mozgalom lehet az a szervezet, amit mindenki vizionált az elmúlt évek politikai elemzéseiben: a semmiből érkező, teljesen új embereket felvonultató és inkább középre húzó, új erő.

Érezhető a lelkesedés irányukban és eddig meglepően jól vették az akadályokat. Külön figyelemreméltó, hogy csak a Fidesszel lehet párhuzamba állítani a kritikát, csipkelődést meg nem halló, arra nem reagáló képességüket. Nem mennek bele a mindennapi adok-kapokba. Igazán karakteres politikai irányuk nincsen, ügyek mentén szeretnének politizálni, ami nálunk egy nagyon ismeretlen újdonság. A magyar pártok nem mernek kilépni az ideológiák kereteiből, legfeljebb ha szükséges egy másik köpenyébe bújnak bele. Érdekes lesz egy olyan politikai tényezőt figyelni, akinek még látszat szinten sem kell megfelelnie egy kijelölt képnek.

Vissza a pártpolitikához (Végre!)

Az elmúlt évtizedben rengeteg olyan esemény történt, amire nyugodt szívvel rámondhatjuk, hogy a nemzet életében, a társadalom gondolkodásában jelentős változásokat hozott, amik hosszú távon kihatnak a jövőnkre. A liberális eszme szitoksóvá silányítása és elutasítása, a jobb és baloldal szerepcseréje, a társadalom bűnös asszisztálásával megnyirbált szabadságjogok, folytathatnám hosszan. Nem hinném, hogy másnak nem fordult még meg a fejében, de számomra mindezek között talán a legijesztőbb a társadalom apolitikussá válása volt. Nem igen szoktak erről beszélni vagy írni, mert a folyamat már-már divattá nőtte ki magát és úgy tűnik senki nem szeret maradi lenni.

Nekem a Milla jut eszembe elsőnek azok közül, akik azt magyarázták, hogy elég volt, mindenki takarodjon, a párt politika passzé, civilek kell lenni. Sokszor írtam már arról, hogy mennyire álságosnak érzem a politikai kultúrából kirekeszteni a pártokat, de úgy tűnik, hogy például a fent említett szervezet sem tudta a hangzatos szavait betartani. Nem is meglepő, a politika pártok nélkül lehetetlen.

Az elmúlt évek tüntetésein a civil kezdeményezők elutasították a pártjelvényeket és zászlókat, amivel beálltak a kompromisszumra képtelenek hosszú sorába (sokszor éppen ezt ostorozták közben a mikrofonba). A Momentum üdítő kivétel, régi-új szelek hozója, az első pillanattól kezdve jelezték, hogy ez itt egy párt magja.

Talán ennek is köszönhető, hogy olyan nehezen, sután kezdtek reagálni és melléjük állni a már meglevő politikai pártok is. A jövőbeli konkurenciát nem szívesen segíti senki. Azok, akik maguk is csak pár százalékosak hamar csatlakoztak, pedig nekik van a legdurvább veszíteni valójuk a sztoriban. Az Együtt, a Párbeszéd a Liberálisok gyakorlatilag nyom nélkül szívódhatnak fel, ha a Momentum ilyen ütemben és aktivitással dolgozik tovább. A DK és az MSZP előbb megpróbált rárepülni – a tőlük már megszokott módon – a népszavazásra, de pár pofon után újra igazodtak. A DK mintha eltűnt volna a témában, az MSZP meg nagyon megkésve csatlakozott. Talán arcmentésnek elég lesz. Talán.

Szóval jó látni, hogy van újra egy olyan szervezet, aki azt mondja hitelesen, hogy a pártpolitika szükséges, nem száműzhető. Ha a Momentum csak ennyit tud elérni, már ezzel többet tesz a hazai demokrácia megmentéséért, mint a az összes bejegyzett párt az elmúlt tíz évben.

Lesz-e népszavazás és olimpia?

Én szeretném, ha lenne népszavazás az olimpiáról. Személy szerint nem támogatom a rendezést, de nem vagyok biztos benne, hogy a többség nem igennel szavaz, ha lesz rá lehetősége. Ha így lesz nem fogok örülni, de ilyen a demokrácia, a többség dönt.

Az sokkal érdekesebb, hogy egyáltalán lesz-e népszavazás.

A 138 ezer aláírás egy két milliós városban nem tűnik soknak. Budapestről amúgy is az a kép él a fejekben, hogy inkább kritikus a kormánnyal. Mégse tűnik úgy, hogy a város lakói nagyon aktivizálnák magukat, tartok tőle, hogy kevés lesz az aláírás.

Ha nem sikerül összeszedni kellő számú szavazatot az nem a Momentumot fogja minősíteni, bár biztos csúnya pofon lesz, de elég lazának tűnnek ahhoz hogy fel se vegyék a dolgot. Ez már nem mondható el a magát inkább nyugatos és haladó-demokratikusnak gondoló budapesti értelmiségről. Ha Budapesten nincs 138 ezer olyan ember, akit komolyan érdekel, hogy demokratikusan elmondhassa egy mindenkit érintő ügyben a véleményét, akkor nagyobb a baj, mint gondoltuk.

Erre ideje lesz felkészülni, mert én attól tartok, hogy ez a forgatókönyv fog bekövetkezni. És itt egy kicsit visszautalnék az előző témára: kár, hogy a magukat demokratikusnak tartó DK és MSZP nem vetette be magát az első pillanattól teljes mellszélességgel a küzdelembe. Csak azt remélem, hogy téves a pesszimizmusom és sikerül összegyűjteni a kellő mennyiséget. (Hogy ne csak klaviatúra-forradalmár legyek szombaton jómagam is kimegyek aláírást gyűjteni a LiFT tagjaival, hátha pont az a pár száz aláírás segít majd, amit mi összekalapozunk.)

Ahogy kezdtem úgy fejezem be: a Momentum felkavarta az állóvizet és ez már nagyon hiányzott a belpolitikának. Örüljünk a lehetőségnek! Éljünk vele!

És ha van budapesti lakcímkártyád, de még nem szavaztál, akkor ne habozz, van még pár napod, hogy aláírd az íveket.

Rio 2016 – az olimpia okostelefonról

Engem a sport általában nem mozgat meg, minimális kivételt jelentenek az olimpiák. Idén elhatároztam, hogy a munkám és az érdeklődési köröm oldaláról fogom követni a játékokat, hogy reagál a világ eseményre a közösségi média és az egyre okosabbá váló mobiltelefon alkalmazások.

Az elmúlt napokban a Facebook már elkezdte promotálni a saját speciális olimpiai felületét, de kezdjük inkább a Riói olimpia hivatalos alkalmazásával.

Rio 2016 (Android) alkalmazás

A Rio 2016 – feletébb fantáziadús – nevű mobil alkalmazás Androidos verziójáról lesz szó. A teszt gép egy Samsung Galaxy Tab S (SM-T700), 5.02 androiddal. Az iPhone alkalmazás sem tér el az itt leírtaktól.

A hivatalos androidos appot a Play Storeból töltöttem le, a 22 mb méretű csomag gond nélkül települt a tabletre. Semmilyen komolyabb elképzelésem vagy elvárásom nem volt, leginkább egy hírújság felületet vártam. Ehhez képest egy meglepően alkalmazkodó program indult el.

Az első lépés a nyelv (részemről angolt választottam, magyar nincs) és az időzóna egyeztetés volt, Budapest és Rio között 5 óra differencia van, ami a sport események élő követését nehézkessé fogja tenni. Az alkalmazás kínál erre is megoldást. A második lépésben megadhattam, hogy melyik országnak szurkolok. A program egy ország kiválasztását engedélyezi, amin meglepődtem kicsit. Nem értem miért ne szurkolhatnék több nemzetnek is. Dehát én sem értek a focihoz sporthoz.

A következő képernyő kicsit megengedőbb volt, három sportágat is megjelölhettem kedvencként. Mivel ilyen nekem igazából nincsen így a környezetem preferenciái és a várható sikerek alapján jelöltem. Sportolóból már ötöt lehet(ne) választani, de három nevet sikerült kiizzadnom magamból, igen én vagyok a tapír, tudom. Majd menet közben finomítok.

Miután mindezzel megvoltam a program értesítési beállításai következtek, én mindent bekapcsoltam, hisz tesztelek, ugye. Ez elképzelhető, hogy idegesítő lesz később. (Jó tudni, hogy ezeket a beállításokat a Settings / User Info szekciójában, a My Favourites szövegre pöccintve lehet megváltoztatni.)

Legnagyobb meglepetésemre az alkalmazásba belépve elkezdett híreket és adatokat közvetíteni, ugyanis valamiféle foci előselejtezők már most, harmadikán este is vannak. Fura én azt hittem az egész csak 5.-én fog kezdődni. Ez arra azért jó volt, hogy legalább kicsit jobban bele lehet látni már most a működésbe.

Funkciók

Jelen pillanatban a leghasznosabb funkció az eseménykövetés. Jól átlátható naptár felületen van szűrhetően felsorolva az összes esemény, ahol már előre tudható az országok menetrendje ott jelzik is a résztvevő feleket. Gyorsan átpörgetve a naptárt egy-egy érintéssel aktiválhatjuk az értesítést a minket érdeklő eseményekről. Van egy olyan kapcsoló, amit élesítve csak az előre definiált kedvenc sportágaink látszanak. Ez nem baj, mert a szombati naptárat egyszerűen nem tudtam kipörgetni az aljáig, rengeteg meccs lesz.

Reklám (x)

Én bejelöltem az úszást, mint olyan sportágat, ami érdekel, és a három sportember közül kettő úszó volt, akit meg tudtam nevezni, Hosszú Katinka és Cseh László. Ezért aztán nézegettem az úszás eseményeket, hogy jelzi-e a program, hogy mikor láthatom őket versenyezni, de ennek nem találtam nyomát. Ha ezt kihagyták, akkor nagy kár lenne, de el tudom képzelni, hogy még esetleg nem tudják, hogy ki mikor kerül sorra. Ehhez a sport tudásom sajnos kevés, ha úgy alakul, hogy már biztosat lehet tudni majd frissítem ezekkel az infókkal a leírást. (Frissítés 1: Bejelölheted más nemzet sportolóját is.)

Az alkalmazásban van egy Real-time updates menüpont, ami megtévesztő, mert elnavigál a böngészőre és egy percről-percre blogot kapunk. A nyitó felületen friss hírek, a kiválasztott országod érme állása és az aktuális események látszanak. Teljesen jól áttekinthető képernyő. Az alkalmazás nem csak a távolból tájékozódni kívánóknak készült, több menüpontja van az olimpia látogatói számára is, hely és egyéb fesztivál program ajánlók, ilyesmik.

A játékok indulása előtt két nappal rengeteg szörnyűséget lehet olvasni az olimpia rendezéséről, de úgy tűnik az app fejlesztők megdolgoztak a pénzükért. A Rio 2016 kifejezetten szimpatikus alkalmazásnak tűnik, persze majd kiderül, hogy élesben hogy állja meg a helyét.