Google Fitnesz (A nagy lépésszámláló app teszt 2.)

Súlyos, kétoldali Material design betegség

Mint webfejlesztő grafikus egyszerűen imádom a Material designt, szerintem egy nagyon jól átgondolt, kidolgozott és elég könnyen alkalmazható szabvány. Érdekes, hogy a Google fitneszben a Google fejlesztői valahogy túlgondolták a saját szabványukat és úgy alkalmazták az egyenként szép és érdekes vizuális megoldásokat, hogy a végeredmény elég kaotikusra sikeredett.

A múlt hónapban igyekeztek kicsit ráncba szedni az alkalmazást, de ha lehet csak rontottak rajta. Már az én véleményem szerint.

Screenshot_2016-07-12-13-19-17

Ahogy a képernyő fotón is látszik a fejlécbe van beleszuszakolva négy számmal az aktuális napi mozgásmennyiség, alatta körgrafikákkal az elmúlt napok célteljesülései. A hajtáson túl találhatóak a mozgástípusok felsorolás jellegű adatai. Sajnos ezeket valamilyen algoritmus szerint szórtan tálalja a felület elénk és a teljes adatsort csak további kattintgatások után érjük el.

A nagy piros pontot a nagy piros gomb jelenti, ahol a telefonnal nem mérhető mozgásadatokat tudjuk felvenni (például úszás, szobabiciklizés, stb.). Ez az olyan maradi arcoknak van, mint például én, akiknek még nincs valamilyen hordozható kütyüjük, mondjuk okosóra vagy Fitbit pánt.

Screenshot_2016-07-12-13-19-34

Viszont az nagyon tetszik, hogy az idővonalon, ahol részletesen ki van fejtve minden adatod elég jól tudsz különböző szűréseket és vizualizációkat létrehozni. Hónapra, napra és évre is tudsz szűkíteni, de választhatsz lista és grafikon nézetek között is. Ha valakinek tényleg szüksége van arra, hogy kulturált formában visszanézegesse az edzéseit, akkor ebben a részében nem fog csalódni az appnak.

Már amennyiben minden adatot megkapott.
Ugyanis néha a Google Fitnesz valahogy nem mér meg távokat. A múlt héten például az elmúlt időszak legnagyobb feladatát tűztem ki magam elé és lesétáltam a lakásunk-munkahelyem távot egyben reggel. Ez 7,3 km, ahogy a Google Maps helyesen fel is mérte, de a Fitnesz egyszerűen passzív állapotban volt a lakásunk-Astoria távon. Visszatekintve ez gyanús egyezést mutat az aznapi telefonálással, előfordulhat, hogy amíg a telefont aktívan használom a lépésszámolás nem üzemel?

Ha így van, akkor ez elég kritikus hiba.

Itt jegyezném még meg, hogy hiába van egy cégnél a Maps és a Fitnesz valahogy nem látják egymás adatait. A Google Maps nekem évek óta nyomon követi a mozgásomat, a Maps Timelinet 2012-ig tudom visszagörgetni. Az ominózus múlt heti alkalommal is végig mérte merre járok, ha bizonytalan valamiben, akkor rákérdez. Kicsit érthetetlen számomra, hogy a Fitnesz miért nem képes kommunikálni a Maps adatbázisával, ami jóval pontosabbnak tűnik.

Screenshot_2016-07-12-13-20-19

Google Fitnesz Widget

Az egyik legnagyobb hiányossága az alkalmazásnak a gyatrán konfigurálható asztali widget. A widget a felvett célokat tudja megjeleníteni, pontosabban, hogy miként állunk a célteljesítéssel aznap. Nem kicsit bosszantó, hogy a túlméretes körgrafikon elfoglal egy teljes kijelzőt, de csak egy cél típust képes megmutatni. Én két célt vettem fel, a napi 60perc aktív mozgást és a napi 8000 lépést. Választanom kéne, hogy melyiket követem. Igaz, mivel olyan borzasztó nagy helyet foglal el én egyiket se használtam csak a bejegyzéshez készített fotók kedvéért állítottam be.

Screenshot_2016-07-12-13-17-54

A lapozás után a beállítások és a célok kerülnek szóba.

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.