Ellenvélemény az apasággal változó tesztoszteron ügyben.

A gyerekünk egész más emberré tesz minket (via Feminfo)

Azt írja az újság, hogy kimutatható hormonális és élettani változások mennek végbe a nőkben és férfiakban mikor szülővé válnak, idézem a férfiakról szóló rész egy pár sorát:

Tehát a férfiaknál – terhesség híján – a gondoskodásra sarkalló reakciót, a „jó apa faktort” elsősorban az befolyásolja, részt vesznek-e kezdetektől a csecsemővel való foglalatosságokban, és hogy mennyi időt töltenek el a baba fizikai közelségében. Azoknak az apáknak, akik sok időt töltenek a gyerekeikkel, csökken az agresszióért felelős tesztoszteron szintjük, és nő a vazopresszin és a prolaktin koncentrációja a szervezetükben (nőkben ez utóbbi hormon felelős a tejelválasztásért).

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a hormonokért, főleg az agresszióért felelős tesztoszteronért, környezeti és a baba felől érkező ingerek is nagy hatással vannak. Nem egy alkalomra emlékszem, mikor a tesztoszteron szintem kiverte a biztosítékot, ez hajnali órákon történik, amikor az édes drága gyermek inkább vidáman gőgicsél a karomban (megvan hozzá a meztelen mellkas is sokszor), minthogy aludjon.

Csak úgy mondom, ettől még a cikk érdekes és ajánlom mindenki figyelmébe.

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.

2 thoughts on “Ellenvélemény az apasággal változó tesztoszteron ügyben.”

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.