Mentőexpedíció (A Marsi)


A Marsiből készült Mentőexpedíció nagyon látványos film lett, de nem sikerült felnőnie a könyv színvonalához. Egyenletes és lassú kritika következik.


  

1046 bejegyzés

Szerkesztés

De a leginkább az fájt, hogy mennyire kihagyták Mark Watney humorát és trágár stílusát. Az egész könyv, a karakter arra épül, hogy ez egy űr-cowboy, aki a jég hátán is megél. Szintén hiányoznak a geek-popkultúrális utalások is, amikkel a regény jól meg volt tűzdelve. Nem, nem várom el, hogy szolgaian másoljanak, de fele ennyi látvány is elég lett volna, ha cserébe visszakapunk valamit Watneyból. Egyébként Matt Damon szerintem jól játszott. Nem, nem Mark Watneyt, hanem azt a kitartó, hősies amerikait, akivé átformálták.

Matt Damon krumplit termeszt a Marson - Mentőexpedíció
Matt Damon krumplit termeszt a Marson

Egy pillanatra még vissza a látványhoz. 2,5 óra a játékidő és rengetegszer éreztem, hogy holt idők mennek csak azért, hogy látványosabb legyen az egész. Szájba lett rágva, hogy ez mennyire jól megcsinált produkció. Egyébként tényleg szép lett, tetszett a megvalósítás (a Bálna főleg), bár én magamban teljesen máshogy képzeltem el a dolgokat, de ez természetes. Mégis, ellettem volna anélkül, hogy tizenhét egyperces jelenetet látok, ahogy egy asztronauta belebeg a Hermes űrhajó egyik moduljába. Oké, értettem elsőre is.

Ugyanígy vagyok a marsi tájképekkel. Szép vörös sivatagot találtak a forgatáshoz, értem a homokot és köveket, nem kell belőle ennyi. Itt Watney az érdekes, nem a bolygó.

A könyvben is tudni lehetett, hogy Watney megmenekül, de egészen a végéig sikerült egyenletes színvonalon maradni. Az utolsó fejezet összecsapottsága fájt kicsit, de a filmnek – számomra – pont ez az íve nem volt meg. Onnantól, hogy a NASA tud kommunikálni Markkal a sztori ellaposodik, miközben a könyvben még mi minden vész jön, ajvé!

Egynek jó volt a film, igen és talán pár év, vagy talán egy jó évtized múlva valaki újra előveszi, leporolja és a regényhez méltóan leforgatja újra. Meg fogom nézni!

Ennek most vége. Ha máskor is szívesen olvasnál ilyen bejegyzéseket, akkor csatlakozz a blog Facebook oldalához, hogy időben értesülj a friss tartalmakról!

Tetszett? Értékelj Te is!

Eddig 1 ember értékelte a(z) Mentőexpedíció (A Marsi) című bejegyzést. A vélemények átlagértéke: 5. Értékelni az alábbi csillagok kiválasztásval tudsz.

Mentőexpedíció (A Marsi)

Publikálva:
2016. február 3.

Utolsó frissítés:
2018. július 30.2018-07-30

Hashtag:

Kategória: Blogok, Mozi

hozzászólás érkezett eddig