2022. június 23. 13:36

Na, ki a hülye?

Ebből a tömény hülyézésből egy más világ szabad hangja szól. Egy olyan világé, ahol ha valakit hülyének tartasz, akkor a szemébe mondod.

Nézem itt napok óta a Ryanair vezérének a beszólogatásait, hogy így hülye a Nagy Márton, meg úgy hülye a Gulyás Gergely. Dumb és Dumber a legutóbbi, ami azért fájhat főleg, mert borzasztóan találó.

De van ennek egy másik vonulata. Ebből a tömény hülyézésből egy más világ szabad hangja szól. Egy olyan világé, ahol ha valakit hülyének tartasz, akkor a szemébe mondod. Ahol a politikusok nem a nép felett lebegnek, érinthetetlen és mocskolhatatlan angyalokként, hanem emberek, akik dolgoznak, méghozzá nekünk és ha balfaszok akkor annak következményei lehetnek. Például azt mondják neki, hogy Józsikám baszod,  hát hülye vagy?

Hasonlót – lehet lekerekítettebb formában – minden munkahelyen hallani. Politikusra (pl. egy főispánra, ugye) ilyet nem mondunk Magyarhonban (csak egymás közt). De miért nem? Például a Dobrev Klára miért nem tudja azt mondani a Káslerre, hogy az egy kretén. Mindenki tudja, hogy egy kretén, a becsületsértést meg el kell fogadni. Mit tehetne a Kásler? Azt mondja persze, hogy én kikérem magamnak ez milyen stílus már én nem vagyok kretén. Mire lehetne mondani, hogy bocsáss meg Mikikém, te egy iradatlan nagy kretén vagy és emiatt sokan meghalnak/tak. És így tovább.

Ez egy jó világ lenne és az ellenzéknek is segítene szerintem. Arra senki nem figyel fel, hogy kulturált petíciókban és szép körmondatokban panaszoljuk a bajainkat. De ha a tanárok például azt mondanák az iskola előtt állva, a munkát megtagadva, hogy ők nem fognak szolgálni egy maffiózot, még ha belügyminiszternek is hívják, az már felkeltené a figyelmet. Talán.

Én megpróbálnám.